Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Ето защо приготвяме кръгла питка, за да посрещнем всяка Нова година

Ето защо приготвяме кръгла питка, за да посрещнем всяка Нова година

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Питка

Независимо от традициите и културата на различните държави, за всяка Нова година повечето приготвят кръгла питка за трапезата. В това число влизаме и българите, които разчупваме питата, щом седнем на масата.

Формата на питката задължително трябва да е кръгла и това не е случайно, тъй като кръгът символизира вечността, но различните нации са наименували по различен начин кръглата питка.

В Италия кръглата новогодишна питка е поръсена със захар, а холандците и поляците я предпочитат с пълнеж от ябълки, стафиди или горски плодове.

За много култури е на късмет да скриете печивото, преди да седнете на масата. В Мексико питката има дупка в средата, подобно на нашия кекс, и отстрани се украсява със захаросани плодове.

Гърците приготвят василопита от портокалови кори и бадеми и вътре скриват монета. Точно в полунощ разчупват питката и я разпределят между хората на трапезата, започвайки от най-възрастния.

Кръгла питка за нова година

Смята се, че в парчето на този, у когото е монетата, ще бъде най-големият късметлия през годината.

В Швеция и Норвегия приготвят оризов пудинг и вместо късметлийска монета поставят късметлийска ядка.

В Шотландия е прието, отивайки на гости през първия ден от Новата година, да носите подарък от тесто, защото символизира плодородието и благоденствието. Най-често се подарява кейк със сушени плодове и ядки.

Вижте и някои идеи за:

- новогодишна баница;

- новогодишна питка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest