Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Вкусове и традиции в Азербейджанска кухня

Вкусове и традиции в Азербейджанска кухня

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
74791
Шашлик

Азербайджанската кухня е една от най-древните, богати и вкусни кухни в света. Тя не се изчерпва само със самите ястия и с начина на приготвянето им. Кухнята на тази страна е основна част от нейната култура, която обединява психологията на хранене, обичаите и практическите умения, създадени през вековете в пълен синхрон с околната среда.

Най-важният фактор за създаването на тази кухня е климатът. Територията на Азербайджан обхваща 9 от 11 климатични зони, които определят разнообразието на флората и фауната в региона. Това е солидна основа за създаване на богата кухня. Важен фактор, който влияе на тамошната кухня, е и историко-географското разположение на страната. Преминаването на древните търговски и военни пътища през територията на Азербайджан е оказало влияние върху традиционните ястия.

В азербейджанската кухня /разгледай галерията/ може да откриете разнообразие от ястия със зеленчуци, месо и риба, които се допълват с подправки и билки. Туристите, които посещават тази страна, и най-вече обичащите хубавата кухня винаги забелязват оригиналността на местната кухня. В същото време ястия като бозартма, долма, бозбаш, чихиртма, хашил плов/ пилаф/, шашлик или пити заемат достойно място в националното меню и на други народи в Кавказ.

Тъй като всички мюсюлмани в Азербайджан не ядат свинско, тяхната национална кухня също като иракската включва агнешко, говеждо и птиче месо. Азербайджанската и иракската кухня си приличат още по това, че в Азербайджан също е популярно мляното месо, както и различни видове риба. От рибата се предпочита севрюгата и есетрата.

Ако отидете на гости на някой местен жител, на масата му може да забележите голямо разнообразие от зеленчуци и това е една от основните характеристики на азербайджанската кухня. На почит са зелените салати, патладжаните, чушките, зелето, спанакът, киселецът, цвеклото, лукът, краставиците, репичките и още много други - трудно ще е да се изброят всички.

Азербайджанската кухня винаги е богато подправена с местни подправки - кимион, копър, анасон, дафинов лист, кориандър. Много популярни са също и ментата, магданозът, целината, босилекът, мащерката и др. Най-любим обаче на местните жители е шафранът. Той е подправката, която се използва при приготвянето на повече от 50 национални блюда.

Вкусовите характеристики на храната стават по-добри, когато се използват лимони, маслини, сливи, кайсии и др. В цял свят са известни хлебните изделия на Азербайджан. Например продълговатият чурек и лаваш - тънки палачинки, които се пекат в специална пещ, наречена тендер.

Почетно място в кухнята на тази страна заемат салатите. Приготвят се от ситно нарязани зеленчуци и се консумират заедно с основните блюда. Популярни са и студените закуски - солени и мариновани, които се сервират отделно. В Азербайджан не е прието за различните тържества да се поднасят основни ястия, но на трапезата винаги има изобилие от зеленчуци - пресни или мариновани.

Преди или след топъл обяд се сервира довга - това е студена супа, която се приготвя от кисело мляко и зелени салати и спомага за усвояването на по-тежките храни. В края на всеки обяд в Азербайджан домакинът ще ви сервира вкусна напитка, наречена шербет, както и голямо разнообразие от сладки изкушения - баклави, шекер- бура, бадамбура и др.

Традиционните ястия в тази страна са много. Първо е пловът/пилаф, който се приготвя, когато има празници, тържества, специални поводи или семейни събирания. Ако живеете в Азербайджан и поканите гости, то на масата ви задължително трябва да присъства плов. Може да го предложите на вашите гости с разнообразие от гарнитури.

Долма: Всичко, което се готви от местното население с мляно месо, се нарича долма. Тя може да бъде патладжан долма, долма от зелеви и лозови листа, долма от домати и български чушки.

Следващото ястие, на което ще обърна внимание, се нарича кутаби. Няма човек в Азербайджан, който да не обича това ястие. Приготвя се с месо и зеленчуци и с още много неща. На пръв поглед приготвянето на това ястие може да изглежда просто и лесно, обаче не е. За да го приготвите, са ви нужни определени умения и опит. Всичко зависи от това колко дебело ще разточите тестото.

Следващото ястие се нарича лявянги - пълнеж за риба, пиле. Тази плънка обикновено се прави в южните райони на страната в Ланкаран. Пълнежът ще ви се стори много вкусен, особено ако обичате пикантните храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати