Кулинарна разходка из традиционните вкусотии в Латвия

1 от 6 Снимки
Сандвичи с риба

Днес ще ви заведем до Латвия. Тя се намира в умерения климатичен пояс и се отличава с дълги и студени зими и топли и къси лета. Заради суровия климат на страната и сравнително лошото качество на почвата латвийците винаги са работили усилено, за да осигурят прехраната си. Поради тази причина храна в Латвия е издигната на пиадестал.

Хлябът например има специално място в съзнанието на тамошния народ и уважението към него се насърчава още от ранна детска възраст. Въпреки че кухнята на Латвия традиционно се основава на селскостопанската продукция, месото заема много важна част в кухнята на тази страна.

Хората, които живеят на територията на 500-километровата латвийска брегова ивица, винаги са ловили риба и затова тя е неизменна част от тяхната диета. Риболовът се практикува и във вътрешността на стараната, но сладководните риби, както и раците са смятани за деликатес там.

Хранителните навици на Латвия са много и разнообразни. И до днес има запазени хранителни навици, които си приличат с обичаи, разпространени по време на Втората световна война. След нея все повече и повече жители са се пренесли да живеят в по-големите градове, което накарало латвийците да подредят своите хранителни навици според работата, която вършели.

В днешно време много рядко може да видите тамошните хора да приготвят храна в домовете си. Въпреки това много от древните обичаи на хранене се практикуват и днес традиционните ястия винаги присъстват на трапезата на обикновения латвиец както всеки ден, така и на празници и при специални поводи.

В Латвия винаги са били големи любители на млечните продукти като мляко, извара, сметана, сирене и масло. Тези продукти винаги са били част от тамошната трапеза, и то при всяко хранене. Местните жители притежават способността да намират вкусни и годни за ядене продукти в дивата природа - храни, които не трябва да се отглеждат, а просто да се събират.

От много време в Латвия се възползват от плодовете през лятото - диви ягоди, малини, червени боровинки, а през есента - гъби и ядки.

Пчеларските традиции в тази страна са се развивали през вековете и днес медът е на голяма почит там. В почти всяко латвийско стопанство може да откриете собствени кошери и приходите от производството на мед са сред основните доходи на много от местното население.

В семействата, които живеят по крайбрежието, пушената риба е все още популярна, а в много от другите райони хората ядат и пушена змиорка - паут, писия, минога и треска. Ако присъствате на закуска в обикновено латвийско семейство, ще забележите, че тя е умерена преди започване на работния ден.

Както навсякъде по света, така и в Латвия хората започват деня с чаша кафе или чай и хапват сандвичи със сирене, наденица, домати или краставици. За много латвийци денят не може да започне без чаша мляко, което обикновено се прави по време на закуска. Варените яйца и омлетите също са на почит сред населението.

Обядът може да се състои в часовия интервал между 12 и 15 часа. Това много зависи от старта на деня на всеки човек. Обикновено хапват топъл обяд, който се състои от пържено месо, което може да бъде свинска пържола, пържени кюфтета, сотирано филе или пържола или пилешко месо или пък риба, която може да бъде сьомга, пъстърва, треска или сардина.

Не минават и без картофи, които може да са пържени, варени или под формата на пюре. Хапват също и варен ориз или елда, както и свежа салата. Някои местни жители хапват супата като аперитив, която обикновено съпровожда основното. Супата обикновено се прави със свинско, но може и с риба. Месните супи могат да съдържат и фасул, грах, киселец или коприва.

В латвийската кухня може да откриете богато разнообразие от десерти. Обикновено десертите там биват приготвяни с млечни продукти, плодове, с добавен желатин или картофено нишесте.

По време на своя обяд латвийците пият плодови сокове, чай или кафе. Вечерята се поднася между 18 и 19 часа. Ако имате честта да присъствате на латвийска вечеря, ще забележите голямото разнообразие от ястия - могат да ви поднесат както супа, салата, топла храна, така и по-традиционна храна, каквато е супата, приготвена на млечна основа.

Въпреки това има много хора, които не обичат да прекарват много време в кухнята и които купуват готова или замразена храна или хапват сандвичи или кифли и пият чай. Пицата също е станала едно от любимите и лесни за приготвяне ястия там.

Всеки поне веднъж е чувал за латвийска бира. Там тя е традиционна напитка, за това е невъзможно и немислимо да си представите латвийско семейно събиране или празник, в който да не присъства бирата. В Латвия бирата по традиция се приготвя от ечемик и хмел.

Медът също е честа съставка в бирата. Той се добавя по време на варене на бирата, като след това готовият продукт се нарича медовина. В тази страна имат много вярвания, свързани с храненето.

Една от най-важните характеристики на етикета за поведение на масата в Латвия е да предложите на другите част от вашата храна, ако вие ядете нещо по-различно от тях. Местните жители са големи ентусиасти, когато става дума за консумацията на хляб и в много домове при рязането му първото парче се нарича сина на фермера.

Младите, неомъжени жени се състезават за това парче, защото всяка от тях иска да се омъжи за сина на фермера - разбирайте човек, имащ собствено жилище и ферма. Хората в Латвия все още се смятат за суеверни, когато става въпрос за сол. Когото и да попитате, всеки знае, че ако в дадено ястие има прекалено много сол, значи готвачът е влюбен.

Ако пък случайно солта се разсипе на масата или на пода, това значи, че в къщата ще има скандал. Самият начин на хранене там е сериозно нещо, което изисква хората да бъдат спокойни и благоприлични, да показват уважение към храната и към тези, които са я приготвили. Там смятат, че челното място на трапезата трябва да заема главата на семейството.

Тези, които седят в ъгъла на масата, трябва да се страхуват, че ще бъдат прокълнати, че няма да се оженят в продължение на седем години. Всеки там знае също, че ако на пода падне вилица или лъжица, в къщата ще пристигне жена, ако пък е нож - гостът ще да е мъж.

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати