Лион - рай за небцето и душата

1 от 11 Снимки
Лион

Когато чуете за Франция, една от първите асоциации, които правите, предполагам е свързана с кухнята. Почти никой от вас обаче не би се сетил за Лион. Този красив град е признат за символ и център на френското кулинарно изкуство.

Лион е живописно разположен върху няколко хълма - там, където се сливат две от големите френски реки - Рона и Сeна. Оттам се разкрива най-добрата гледка към централната част на града - виещи се реки, многобройни мостове. Най-прекрасната част от този град е старият Лион, разположен на мястото на средновековно селище между Фувиер и Сона.

Разделен е на три части, по една за всяка от трите катедрали - Сен Жан, Сен Жорж и Сен Пол. Улиците, които се намират успоредно на реката в стария град, са свързани с много причудливи и красиви проходи, коридори и вътрешни дворове, минаващи през сградите. Тези проходи са имали важна роля по време на Втората световна война, когато са служили за тайни пътища и укрития на френската съпротива.

Историята на кулинарията в Лион започва с обединяването на някои от местните буржоазни семейства. Заради оскъдицата, която била настъпила по онова време, те били принудени да освободят обслужващия ги персонал и така, готвачките, които оставали без работа, създали първите ресторанти в Лион.

Точно тези жени са основоположнички на кулинарната слава на града и неслучайно ги наричали майките на Лион. С помощта на техните ресторанти, добрата и вкусна храна излизала и извън буржоазните домове и става достъпна и за обикновените граждани.

Най-известната от тези готвачки е майка Бразие, която създава неповторимите ястия пиле с трюфели и артишок с гъши дроб. Тези жени дали повод за размисъл относно стереотипа за ролята на мъжа в кулинарията. Много от популярните лионски готвачи мъже са започнали обучението си именно при тези амбициозни и силни жени.

През 1925 г френският кулинарен критик Курнонски нарича Лион световна столица на гастрономията. Градът успява да поддържа тази репутация повече от 90 години въпреки огромната конкуренция.

Храната в Лион е издигната до култ. Легендарният майстор-готвач, 89-годишният Пол Бокюз, който е обявен за най-добрия в света, е нещо повече от символ на града. Той казва, че в кухнята трябва да се използват само пресни продукти, а рецептите трябва да са прости и лесни за изпълнение. Точно тези принципи превръщат храната в Лион в истинска наслада за сетивата и небцето.

Французите наричат Лион градът на небцето. Там буквално има огромно изобилие от добра и вкусна храна, която отговаря на критериите на Пол Бокюз. Това се дължи също на факта, че около Лион има изобилие от декларирани райони, в които се отглеждат различни специфични храни. Например известните пилета от Брес - те са символ на френския флаг със своите бяла перушина, червен гребен и сини крака.

Вкусната пъстърва, лионците си набавят от алпийските реки, а змиорките и речните раци - от близките езера. В местността има няколко популярни винени района, които произвеждат вина от всички категории - от плодовото божоле, до достигащите 500 евро за бутилка сложни вина като Ермитаж и Кот роти.

Най-популярните заведения в Лион са месните кръчми, наречени Bouchons, където може да намерите шедьоври от местната кухня. Сред най-обичаните местни ястия е лионската салата, която се състои от няколко вида зелени листа с дебело нарязан пържен бекон, крутони и рохко сварено яйце.

В лионското меню /разгледай галерията/ може да откриете също и лионски киш, пържени жабешки бутчета, петел в гърне с винен сос, лионска наденица, пълнена с късове свинско шкембе, кокошка с речни раци и гъби, рибни кюфтета, заек, пълнен с кестени, праз с костен мозък, питка, пълнена със салам, трюфели и шам фъстък, палачинка с шунка, птиче месо и гъби, тиквена супа, орехова торта, карамелизирани ябълки, мекици с лимонов аромат и много други.

Една от забележителностите, които не трябва да пропускате, ако идете в Лион, са историческите хали. Създадени са през 1859 г и са реновирани през 2006, като оттогава носят името на Пол Бокюз. Освен халите в Лион има над 40 открити живописни пазара. Също така има и над 20 ресторанта, отличени със звезди Мишлен.

Ако решите да отидете там, няма да съжаляване. Лион е истински рай както за небцето, така и за душата.

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати