Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Словакия - малката страна с много вкусна храна

Словакия - малката страна с много вкусна храна

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
74791
rezance

Някога задавали ли сте си въпроса какво всъщност значи понятието кулинарна традиция? Дали има точно определение за това понятие? Във всяка страна има кулинарни традиции и рецепти, както отпреди векове, така и от ден днешен.

Словакия е малка нация, но историята ѝ е бурна и в нея има много периоди на зависимост от други народи, които са повлияли на всичко, свързано с нея, включително и на кулинарните традиции. Територията, на която страната се намира в момента, е била арена на много исторически събития и процеси - през нея е преминавала границата между Римската империя и селищата на така наречените варвари.

Там са били създадени едни от първите държавни структури - държавата на Само, Нитранското княжество, а по-късно и Великоморавия.

Завоюването на страната от Унгария играе важна роля в по-нататъшното ѝ съдба - повече от 900 години Словакия е била част от Унгария, когато по това време е била кралство.

Всички тези събития са оставили следа в това, което готвят и ядат хората в Словакия. По-голямата част от територията на страната се заема от високи и ниски тетри, както и от много планини. Оттам идват и традиционните за страната овчи сирена /разгледай галерията/.

По-известните сирена са Пареница, ощиепок и бръндза. Сиренето бриндза е важна част от едно от националните ястия - брънза галушки. Това ястие представлява парченца тесто от сурови картофи и брашно, които се сваряват в подсолена вода и се покриват с плътен слой от мекото сирене и голямо количество пържен бекон.

Вареното тесто участва както като основна, така и като допълнителна съставка в по-голямата част от страните в Източна Европа. В Словакия, освен че правят галушки, правят също и rezance, което много наподобява юфка, които често се сервират с голямо количество смлени макови семена и захар.

Кнедлите също са много популярни в страната - дали с пълнеж от сливи, или пък част от гулашите, които макар и да са от унгарски произход, често се готвят в Словакия. Повечето ястия от градската кухня на страната са с унгарски и австрийски произход.

Освен гулашите и палачинките, които са взаимствани с унгарската кухня, в Словакия са популярни и австрийските шницели и щрудели. Един от популярните десерти там е траделник - представлява кухи цилиндри от тесто с аромат на лимон и индийско орехче, които се пекат увити около дървени кръгли форми.

Най-известното място, където се приготвя този десерт, е град Скалца, намиращ се в западна Словакия.

Характерна черта на градската словашка кухня е изобилието от ястия, приготвени със сладководна риба, която най-често е шаран, но се използват също и пъстърва, щука и бяла риба.

Супите също са неизменна част от менюто на местните жители, особено чесновата, тази с маруля или гъбена супа със заквасена сметана. Най-обичаната супа обаче е капустницата с кисело зеле и различни колбаси, а понякога и с цели, необелени ябълки.

Бирата е национална напитка в Словакия и по нищо не отстъпва на чешката.

В южна Словакия обаче още от времето на Рим се отглежда грозде и страната се радва на добри и интересни бели вина, които се правят най-вече от австрийския сорт грюнер велтлинер и италианския ризлинг.

Тежките исторически взаимоотношения на Словакия със съседните страни са създали уникална кулинарна смесица от природни условия, местен бит и национализъм, които придават на всички чуждоземни ястия словашки привкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати