От кумкуат се приготвя от желе до ракия

Желе от кумкуат

Кумкуатът представлява дребен цитрусов плод с оранжев цвят и кръгла форма. Той расте на вечно зелено дръвче, тип храст, което достига до височина то три метра. Доста наподобява портокал и е с много приятен леко кисел привкус.

Интересното е, че за разлика от повечето цитрусови плодове кумкуатът може да се хапва директно с кората.

Известен е като символ на гръцкия остров Корфу. Там преобладава търговията с този плод, като можем да се сдобием с най-разнообразни приготвени неща от кумкуат като желе, домашно сладко или конфитюр, дори ракия и ликьор. Там той се появява едва след Първата световна война, докато в Китай е известен на населението още през Средновековието.

Може би от този факт, кумкуатът е известен и като китайска мандарина. Към днешна дата плодът се отглежда във Флорида, Калифорния, Китай и Япония (където пък го наричат златен портокал).

Кумкуат

Кумкуатът е богат и на хранителни вещества - съдържа витамин А, С, Д, Е, В, калций, магнезий, фосфор и желязо, мед и цинк, магнезий и други. В 100 грама куркуат се съдържат 70 ккал., 2 г белтъчини и около 15 г въглехидрати.

Прилага се и в различни видове диети и режими за хранене. Подобрява храносмилането и зарежда с енергия.

Той има и широко кулинарно приложение. Можем да го консумира освен в сурово състояние и изсушен, под формата на сладко, желе, дори някъде правят и ликьор и ракия. Той има освежаващо и тонизиращо действие.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати