След празничните проверки! БАБХ унищожи над тон и половина храни

БАБХ

В края на коледно-новогодишните проверки от Българската агенция по безопасност на храните обявиха, че при инспекциите са били унищожени 1535 килограма негодни хранителни продукти.

Около Коледа и Нова година инспекторите на Агенцията по храните са извършили общо 2254 извънредни проверки. Сред тях на 430 производствени предприятия, 1664 обекти за търговия на дребно и заведения за хранене и 184 складове за търговия на едро.

Най-големите нарушения, които инспекторите са открили, са липса на подходящо оборудване, продажба на храни с изтекъл срок на годност, нерегламентирана продажба на храни, неправилно етикиране и нередовни здравни книжки на персонала в заведенията за хранене.

От Областната дирекция в град Бургас са бракували и унищожили малко над 1325 килограма сухо мляко с изтекъл срок на годност. В Пазарджик инспекторите са конфискували около 100 килограма храни с животински произход с изтекъл срок на годност.

В Пловдив, София и Стара Загора са унищожени общо 16.5 килограма продукти с животински произход, които се продавали без необходимите документи за произход на суровината, 15 килограма месо с изтекъл срок на годност и 13.6 килограма месни продукти без документи за произход.

Хранителни продукти

На нарушителите са били съставени 31 акта и 103 предписания.

Междувременно инспектори на БАБХ проверяват и зимните ни курорти по време на активния зимен сезон. Инспектират се заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно и храните по услугата ол инклузив.

Проверяващите ще следят за произхода на хранителните продукти, правилното съхранение и етикиране, спазването на срока на годност и безопасността при приготвянето на ястията.

От областните дирекции на БАБХ вече се срещнаха с представители на бизнеса, за да разяснят новостите в законодателството и да обърнат внимание върху най-често срещаните нарушения.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати