Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За и против захаросания мед

За и против захаросания мед

Yana G.Yana G.
Готвач
100733

Много често продавачите и дори производителите на мед се оплакват, че клиентите категорично отказват да си купят мед, който вече се е захаросан. Всеобщо е мнението, че захаросаният мед е вреден. Каква е истината обаче?

Не толкова известен факт е, че когато медът се захароса, това показва, че е наистина качествен и е един напълно полезен натурален продукт.

Според производителите скоростта, с която медът се захаросва, зависи от доста неща - начин на събиране, естествено съхранението му, както и температурата ме/жду 13 и 15 градуса протича най-бързо/.

Видът на меда също е от значение, акациевият и липов мед например кристализират по-бавно от останалите, докато от рапица, билков и слънчогледов мед се захаросват още през първата седмица, след като е бил събран.

Съставките също са от значение, когато съотношението на фруктоза към глюкоза е по-високо, захаросването протича по-бавно. Според някой пък може да се получи, когато загребем с мокра лъжица от буркана с мед. Видът на кристалите също могат да бъдат различни - по-малки и по-големи.

За да стане отново продаваем масово, продавачите прибягват до метода на разтапяне на меда на водна баня. Именно това сваряване прави меда вреден. Той губи полезните си свойства. Получава се трансформация на захарите и ако температурата е по-висока, медът от полезен става канцерогенен. Медът трябва да се разтопява бавно на водна баня на слаба температура, без водата да завира.

Прочети също всичко за озахаряването на меда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати