Съставка в Нутела увеличава риска от раково заболяване

1 от 3 Снимки

Един от хранителните продукти, който е част от съдържанието на популярната марка течен шоколад Нутела, е на път да бъде обявен за канцерогенно вещество, а бурканчетата с шоколад – като възможен причинител на рак.

Това обявиха Европейският орган за безопасност на храните, цитирани от агенция Ройтерс, според който палмовото масло, съдържащото в Нутела, е потенциален канцероген.

От италианската компания Фереро обаче твърдят, че продуктът им е напълно безопасен и докато не се появят категорични доказателства за вредата от консумация на палмово масло, няма да променят рецептата за един от най-любимите шоколади.

Все още текат проучвания относно качествата и недостатъците на палмовото масло, но европейските власти се опитват да категоризират този вид хранителни мазнини и масла като канцерогенни.

Именно за това настояват палмовото масло да бъде заменено със слънчогледово при голяма част от стоките.

Но от фирмата производител твърдят, че ако направят тази смяна при съставките на Нутела, вкусът коренно ще се промени и това силно ще повлияе на продажбите им.

Още от май 2016 година Европейският орган за безопасност на храните обяви палмовото масло като потенциално канцерогенно вещество, чиято консумация може да увеличи риска от появата раково образувание.

Световната здравна организация към ООН и Агрикултурната организация подкрепят становището на европейските си колеги, като предупреждават потребителите в цял свят да избягват стоки, в производството на които е вложено палмово масло.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати