Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Какви традиционни вкусотии може да опитате в Камбоджа

Какви традиционни вкусотии може да опитате в Камбоджа

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
74791

В Камбоджа има 800-годишен храм, на стената на който има изобразен готвач, който държи на открит огън набодена на шиш риба. Това показва, че барбекюто е един от най-древните готварски методи. Камбоджа пренася през вековете своята любов към печеното месо и го съчетава с други методи от различни континенти, като по този начин разширява границите на кулинарните си традиции.

Над 3 милиона захарни палми се извисяват във вътрешната част на страната и там те са се превърнали в национален символ. Палмите са толкова честа гледка в Камбоджа, колкото и руините. Те са не само основна част от кухнята на страната, но корените ѝ осигуряват защита срещу ерозия, а листата ѝ служат за направата на покриви и островърхи шапки.

Сокът, който се извлича от дървото, ако не бъде изварен и превърнат в захар, ферментира и се превръща в палмово вино.

В Камбоджа най-популярните супи са с риба, месо или пилешки бульон. Като добавка към тях местните жители предпочитат чипсове от сушени морски дарове. В страната има много ястия, които са приготвени с кориандър и маточина, а към някои от тях се добавя и чили. Често на масата им може да видите риба. Тя е основна съставка в кисела рибена чорба, риба, която е печена с ориз, както и рибен сос.

Една от популярните гарнитури в Камбоджа е оризът, който често бива подправян с билки и палмово, фъстъчено или кокосово масло. Често се сервира и ориз със соев сос и свинско месо, варен ориз с банани, риба или морски дарове.

Една от причините да посетите Камбоджа освен кухнята са и страхотните плажове. Има и райони в Камбоджа, които са истински рай за тези, които обичат да хапват вкусна храна. От традиционната до кухня, изпълнена с изненади, ще останете истински доволни от гозбите на тази невероятна страна.

Камбоджанската кухнята е известна още като кхмерска. Тя се основава на множество тропически плодове, юфка и ориз. Кхмерската кухня има много общо с тайландската. Прилики също може да откриете и с виетнамската кухня, с която споделя много общи ястия, както и обща колониална история - и двете страни са част от френската колониална империя в Югоизточна Азия. Силно влияние върху кухнята на Камбоджа се усеща и от Китай и Франция.

Ястията, приготвени с къри пък, показват влияние от Индия. От Франция в Камбоджа са наследили франзелите, които ядат най-често с пастет, с консервирани сардини или яйца.

Една от най-важните съставки в камбоджанската кухня е пастата от ферментирала риба prahok. Широкото използване на тази паста е основното нещо, което отличава камбоджанската кухня от тази на съседните ѝ държави.

Понеже в страната има широка мрежа от водни пътища, сладководните риби заемат важно място в местната кухня. Рибата е най-често консумираното месо, а след нея идват свинското и пилешкото.

Една от най-известните торти, които се приготвят в страната, се прави от ориз на пара или грах, настърган кокосов орех и кокосово мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати