Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Аромати и специалитети от Алжирската кухня

Аромати и специалитети от Алжирската кухня

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
74791
Кускус с плодове

В алжирската кухня се обединяват типични елементи от близкоизточната и средиземноморска кухня, което прави кухнята на страната доста по-различна от обичайната за северноафриканския регион.

Кухнята в Алжир произлиза от различни древни култури, които в миналото често са посещавали или са водели търговия със страната. Сред тях са берберските племена, чиито корени са още от преди 30 000 години пр. Хр., и които поставят началото на отглеждането на пшеницата и различните видове плодове в района. Друга част от житните култури са въведени много по-късно благодарение на римляните.

Влияние върху алжирската кухня имат също и картагенците. Испанците пък са виновни за консумацията на плодове като портокали, сливи и праскови. Навлизането на по-голямата част от сладкишите и чая в алжирската кухня са резултат от годините на османско робство.

Традиционната закуска в Алжир е лека. В нея са включени предимно чай или турско кафе, които се сервират със сладки изкушения. По обед по улиците може да видите да се продава вид дюнер кебап от агнешко, козе, пилешко, пуешко или телешко месо, като е много възможна и смесицата между тях.

Вечерята е обилна и често се яде късно през нощта, най-вече през месеца, когато е Рамазан Байрям. В Алжир се произвежда голямо разнообразие от плодове и зеленчуци. Често консумираните меса са агнешкото /разгледай галерията/, морските дарове и рибата, която местните жители улавят сами.

В основата на местната кухня стои арабският хляб, който се яде с всички видове храна. Едно от популярните ястия е merquez, който е вид пикантен колбас, направен с агнешко месо, който произхожда от Атласките планини. Други ястия, които може да опитате, ако посетите страната, са берберският кускус, който традиционно се сервира с месо или зеленчуци, приготвени във вид на яхния, и шакшука - ястие от Магреб, което се състои от яйца, сготвени в доматен сос, чушки, лук и подправки като кимион, куркума и люти чушки.

Karantita също е ястие, типично за Алжир, което се прави от брашно от нахут. Това е една от най-любимите храни на алжирци и се прави от почти всяко семейство. Обикновено сервират това ястие горещо, поставено върху франзела, овкусено със сос Хариса и поръсено с кимион.

Подправките, които най-често се използват в Алжир, са сушени и червени люти чушки от различни видове, черен пипер и кимион. В края на всяко хранене в Алжир се сервират сладки сезонни плодове.

Най-често хапваните сладкиши са нугатаи и асида. Асида е традиционно арабско ястие, което се прави от варено тесто, към което се добавят масло и мед. Това ястие се яде, без да се използват съдове и прибори. По време на рамазана в страната се яде много мед. Интересен факт е, че Алжир е най-големият потребител на мед на глава на населението в света.

Много обичан в Алжир е и ментовият чай, който обикновено се пие през нощта или по време на различни церемонни, на които се ядат сладкиши. В Алжир най-много обичат да пият кафе, и то турско. Също пият и плодови сокове и безалкохолни напитки.

В повечето семейства в края на всяко хранене на масата се слага купа с плодове, овкусени с канела.

Готвенето в страната се смята за задължение на жената, както е било в миналото, като голяма част от рецептите са били предавани между поколенията, от уста на уста, най-вече когато жените се събират заедно, за да готвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати