Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Шукрут - елзаското кисело зеле

Шукрут - елзаското кисело зеле

Petya KeranovaPetya Keranova
Новак
570

Бабиното свинско с кисело зеле може да не е най-изисканото ястие, но е толкова вкусно, че никой не може да му устои. То си има еквивалент в повечето национални кухни, но най-известният му събрат е от Елзас.

Шукрут по елзаски е на особена почит в родния си край, който е част от Франция, но дълги години е принадлежал към Германия. В Елзас се говори еднакво добре френски и немски.

Но шукрут по елзаски ще Ви сервират и в Белгия, и в Швейцария, където е също толкова на почит особено през зимата, когато ни затрупа пухкав снежец и на всички ни се хапва питателна и засищаща храна.

Шукрутът задължително трябва да бъде гарниран с два вида наденички и два вида пушено месо, едното задължително пушени гърди. За наденичките непременно ще получите и горчица и как иначе?

Варените картофи също са задължителни, ако искаме да се придържаме към традиционната рецепта, която е защитена със закон даже.

Сервира се с бяло вино, за предпочитане ризлинг. Това не пречи да се поднесе с домашно червено винце, подобно на родното свинско с кисело зеле. След порция шукрут няма да останете гладни, и то за дълго.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати