Кулинарни съвети

Топ 50 малки хитрости в помощ на всяка умна домакиня

1. Варените картофи ще бъдат готови по-бързо, ако във водата, в която се варят, добавите супена лъжица олио;

2. Варивата се посоляват винаги след като станат готови;

3. Водата от консервирания грах е много богата на витамини. Не пропускайте, ако сте употребили граха за руска салата, да сварите зеленчукова супа от останалата вода;

4. Горещите течности се охлаждат по-бързо, ако пресипете от една чаша в друга няколко пъти течността;

5. Горещият чай или кафе ще изстине по-бързо, ако поставите в чашата две метални лъжички;

6. Домашна диня за Нова година! Да, това е напълно възможно, ако увиете динята в гипсов бинт, т.е гипсирате я и я оставяте на хладно и проветриво място;

7. Доматеното пюре, което е вече отворено, може да се съхрани, като се залее отгоре с един пръст олио. Лишено от контакта с въздуха и съхранено в хладилника, то ще запази своя вкус дори една седмица;

Домати

8. Доматите, които искате да сложите в ястието без кожичките, ще обелите лесно, ако ги пуснете във вряща вода за 3-4 мин;

9. Доматите, който сте купили или откъснали зелени, ще узреят по-бързо, ако се завие всеки поотделно с парче вестник и престои 3-4 дни;

10. Зелето е вкусен зеленчук, но приготвянето му е свързано с отделяне на неприятна миризма при варене. Чиста кърпа, натопена в оцет и поставена върху капака на тенджерата, в която се вари зелето, ще ви избави от неприятната миризма;

11. Сосът, за който е нужно бяло вино, а то липсва, има същия вкус, ако се сложи малко оцет;

12. Зеленчуците, които варите, ще имат по-приятен вкус, ако във водата се постави чаена лъжичка захар;

Картофена салата

13. Картофената салата ще бъде по-вкусна, ако се натопят за няколко минути парченцата обелени вече картофи в бяло вино;

14. Карфиолът оставя снежнобял след варенето, ако във водата, в която ври, се прибави супена лъжица прясно мляко;

15. Кафето е един от най-чувствителните на влага хранителни продукти. Ако сте забравили някое пакетче кафе в шкафа си, добрият мирис и вкус се възстановяват, като кафеените зърна се поставят за няколко минути в загрята фурна. Така влагата от тях ще се изпари и те ще имат предишния си аромат;

16. Кестени, които са сварени, може да се обелят по-лесно, ако във водата се добави супена лъжица олио;

Кокошка

17. Кокошето месо ще се свари по-лесно и ще бъде по-вкусно, ако предварително се намаже кокошката отвътре и отвън с лимонов сок.

18. Конфитюрът има по-приятен аромат, ако при варене се прибави кора от лимон, портокал или канела;

19. Краставиците имат по-приятен вкус, ако след като се обелят и нарежат на кръгчета, се посолят и оставят час-два. След това се отцеждат от водата и се приготвят за салата;

20. Кюфтетата стават сочни, ако към каймата се добави супена лъжица олио;

21. Кюфтетата, приготвени от по-сухо месо, стават сочни и вкусни, ако вместо хлебна среда или галета се настържат в каймата 1-2 картофа;

22. Лимоните са източник не само на витамини, но и пръв помощник в домакинството ни. Съхраняват се за дълго в стъклен съд с вода, която се сменя всеки ден;

23. Лимонът, когато е нарязан, се запазва, ако се наръси обилно със сол срязаната повърхност. Когато ни е необходим, изрязва се леко тънко кръгче от солената част;

24. Лимоновият сок се получава в по-голямо количество, ако преди да се изцеди, лимонът се потопи за няколко минути във вряла вода;

Лимонов сок

25. Лимонов сок може да се получи в малки количества, ако се пободе с остър предмет лимонът и се изчака да покапят необходимите капки;

26. Лукът, който белим, често ни кара да плачем. За да се избегне това, трябва да се бели под водна струя на чешмата. Същият ефект се получава, ако на върха на ножа се постави парче хлебна сода или се постави в устата глътка вода. Но до края на беленето не трябва да се гълта;

27. Магданозът може да се съхрани дълго време (до седмица) в свежо състояние дори без да е в хладилник, ако се нареже на ситно и се постави в малко бурканче, след това се покрие плътно отгоре със сол и се затвори добре;

28. Майонезата става сполучлива, ако яйченият жълтък и олиото имат еднаква температура на разбиване;

29. Майонезата се разбива добре, ако предварително се поръсят продуктите с оцет, сол и черен пипер;

30. Фасулът става по-вкусен, ако щом заври, се излее водата и се залее със студена вода, в която се добавят 3-4 супени лъжици олио. фасулът се подправя с джоджен и девесил, а лещата - с чесън и чубрица.

31. Майонезата, ако се пресече, може да се оправи, като в отделен съд се разбие малко затоплен оцет (1 супена лъжица) с част от нея и след това се прибави новата смес към останалата пресечена майонеза;

Маслини

32. Маслините се съхраняват най-добре, като се залеят с малко олио, леко затоплено предварително. Да не се изхвърля след изяждане на маслините - то е много ароматно за салата;

33. Маслото, което е гранясало, може да се употреби отново, ако обелите един морков и го поставите в средата на маслото за 3-4 часа;

34. Маслото няма да добие лош дъх дори и да не е в хладилник, ако се завие в намокрена с оцет и изцедена кърпа;

35. Мекият хляб се реже лесно, ако за всяка филия се потапя предварително острието на ножа във вряла вода;

36. Млякото не залепва по стените на съда, в който се вари, ако предварително сте изплакнали съда със студена вода;

37. Оризът остава бял, и не залепва при варене, ако във водата се сложат няколко капки лимонов сок;

Палачинки

38. Палачинките стават по-леки и пухкави, ако се разбъркат с един разбит на сняг белтък или бира;

39. Патладжаните са зеленчук, който изисква малка допълнителна обработка преди готвене. Нарязва се на кръгчета и се потапя за 2-3 часа в солена вода, за да изпуснат черната, неприятна на вкус течност. Изцеждат се и се подсушават добре преди готвене;

40. Патладжаните за кьопоолу няма да променят цвета си след изпичане, ако се обелят още горещи и се натопят веднага в леко затоплено олио;

41. Печеното месо става по-сочно, ако във фурната по време на печене се постави малък съд с вода;

42. Пресен грах се запазва с непроменен цвят при варенето, ако във водата се прибави бучка захар;

43. Пресните картофи се белят лесно, ако се натрият с гъба за миене на чинии, върху която е поставено малко сол.

44. Прасковите се белят лесно от кожата, ако се поставят за момент в гореща вода;

45. Пъпешът е ароматен и свеж плод. Умеем ли да го избираме при покупката? От два пъпеша с еднакъв обем е този, който е по-ароматен и по-тежък (обратно на дините);

Маруля

46. Салатата, която е увехнала, може да се "съживи" лесно, ако се потопи първо в гореща вода, а след това в студена вода и се изплакне обилно;

47. Салатата, която е прекиселена, се коригира лесно, ако в средата ѝ се постави парче хлебна среда. След няколко минути може отново да се подкисели, внимателно;

48. Телешкото варено увира добре, ако се прибавят 2-3 супени лъжици ракия към края на варенето;

49. Яйцата, които се варят, няма да се пукат, ако пуснете във водата 2-3 употребени клечки кибрит;

50. Яйцата са пресни, ако при потапяне в съд със солена вода потъват на дъното.

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Теодора Мещерова
Интересни съвети, въпреки, че повечето съм ги споменала в една от моите статии! За кюфтетата, ако искате да ги запазите по-сочни, не изтисквайте хляба от течността, в която сте го натопили, така стават по-пухкави, наистина, от опит го казвам. Доматите се попарват за секунди, колкото да омекне кожата и след това веднага се изваждат и се охлаждат под студена вода
1
0