Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Обработените с бои портокали са много по-скъпи

Обработените с бои портокали са много по-скъпи

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Портокали

Едуард Стойчев, бившият председател на Държавната комисия по стокови бори и тържища, призова да не се подвеждате по примамливия вид на лакираните и боядисани портокали, тъй като, освен че са опасни, са и по-скъпи.

Пред вестник Телеграф експертът споделя, че към момента портокалите у нас се продават за средно 1.20 лева за килограм, а оскъпяването е заради перфектния външен вид, към който търговците се стремят.

Същото се случва и при грейпфрутите, чийто срок на годност се увеличава три пъти след боядисването и лакирането.

С около 30% се оскъпяват мандарините, което е с между 50 и 60 стотинки за килограм, а при лимоните боядисването покачва цената със средно 60 стотинки за килограм.

Целта на третирането на плодовете с бои и лакове е увеличение на срока на годност и добър търговски вид, пояснява Едуард Стойчев.

Цитруси

Не само цитрусите по родните пазари се боядисват и лакират. И при ябълките много производителите третират плодовете, за да се продават по-добре.

Поне половината от плодовете на нашите пазари се обработват бои и лакове, а след това се изпичат в специални машини на 28 градуса по Целзий. Това увеличава годността на плодовете, транспортирани на дълги разстояния.

Тази техника е позволена от Европейския съюз, но има определени норми, които хранителната индустрия е задължена да спазва. Експертите допълват, че опасни са сами онези лакирани плодове, за които не е известно с какви химикали са обработени.

Такива плодове се внасят незаконно, а на нашите пазари попадат най-вече от съседна Турция. По тази причина доктор Сергей Иванов от Центъра по биология на храните съветва старателно да миете плодовете, независимо дали ще ги хапвате с кората или обелени.

През изминалата година са унищожени над 1000 тона лимони, внесени от Турция, които са третирани с опасни пестициди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest