Край на напитките със захар и синтетични оцветители във Франция

Газирани напитки

Депутатите във Франция приеха закон, забраняващ продажбата на напитки със захар и синтетични оцветители. Мярката е предприета като част от кампанията за борба със затлъстяването и диабета.

От Националната асамблея са категорични, че здравето трябва да стои на първо място в законопроектите на страната и затова ще ограничат свободната досега продажба на напитки.

Законът напълно ще забраните продажбата на газирани напитки в страната. От този петък, 27 януари, ще спре предлагането им в ресторанти, хотели и училищни заведения.

Дори безплатното им разпространение няма да се позволява. Заведенията за бързо хранене също ще са принудени от френските власти да извадят газираното от менютата си.

Решението ще засегне и онези напитки с добавени аромати, плодови или зеленчукови концентрати и всякакви синтетични оцветители. В това число влизат и енергийните напитки, предава Нова телевизия.

В началото на миналата година във Франция стартира кампанията за здравословно хранене Да на водата. Тя цели да намали с 25% консумацията на захарни напитки от деца.

Кола

Но затова се налага ограничаването на безалкохолни и енергийни напитки и стимулиране на продажбите на вода.

Производителите, от друга страна, се ангажират от тази година да намалят с 5% съдържанието на захар в продуктите си, но не ѝ напълно да я премахнат, защото това коренно би променило вкуса на продуктите им.

Но с настоящата наредба намаляването на количеството захар няма да е достатъчно, за да задържи продуктите им на пазара. Неспазващите новия закон ги очакват сериозни глоби.

Заедно с премахването на газираните напитки във Франция ще бъде редуциран и броят на телевизионните реклами, които насърчават младежите да си купят Пепси или Кока-Кола.

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Сия Рибагина
Сия Рибагина
27.01.2017 09:35
Крайно време е и у нас да направим същото..
0
0