Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Сортове маслини и разликата между тях

Сортове маслини и разликата между тях

Yana G.Yana G.
Готвач
100722

Маслините са любим продукт на много от нас. Има разнообразие от видове, сортове и произход. Можем да ги съчетаваме с различни храни и да ги добавяме към любими ястия.

Маслините се отглеждат на различни места по целия свят, но като най-традиционни места са се откроили Испания и Италия и разбира се нашата съседка Гърция, а като най-нетрадиционна страна можем да споменем Швейцария.

Що се отнася до видовете маслини, най-лесният и разпространен начин за тяхното разделение е на черни и зелени. Черните маслини са по-предпочитани и са с по-лек вкус, докато зелените са по-горчиви и твърди. Най-често в големите магазини срещаме зелените маслини да се продават без костилка, като на нейно място има чушка, лук, бадем, каперси и др.

Можем да се насладим на разнообразие от вкусове и комбинации. Освен това можем да ги разграничим и по тяхната масленост, като черните са доста по-маслени.

Интересно е, че консервираните маслини могат да се съхраняват до 2 години, и то на стайна температура. След като ги отворим обаче, задължително трябва да ги прибираме на хладно в хладилника и това доста скъсява трайността им - до 2-3 седмици.

Най-популярният сорт черни маслини е Каламата, кръстени на гръцкия град Каламата. Те са известни с мекия си вкус и могат да се съхраняват освен в оцет и в зехтин и вино. Съчетават се перфектно с различни видове сирена и с микс от подправки.

Други видове черни маслини са италианските сортове Понентайн и Гаета. Гаета се съчетава добре в местни ястия, а Понентайн подхожда на много свежи салати. Швейцарският сорт Лугано са доста солени, а за по-добър аромат ги берат и съхраняват с листата. Гемлик са турски маслини с мек и ненатрапчив вкус и аромат, а в Турция се сервират предимно на закуска.

Най-популярните зелени маслини са Халкидики, които произхождат от небезизвестния гръцки полуостров. Маслините са доста едри и най-често можем да ги срещнем пълнени с бадеми.

Други сортове зелени маслини са испанските Манзанила и Пиколина. Интересно при тях е, че се консервират в саламура до 6 седмици и са подходящи за по-ароматните видове сирене и задължително с чаша бяло вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати