Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Ажгон - непознатата съставка на кърито

Ажгон - непознатата съставка на кърито

МаринаМарина
Помощник Готвач
561305
Ажгон

Ажгон е едногодишно тревисто растение, чийто семена служат за подправка. Родината му е Южна Индия. Често хората си мислят, че това са семена, но в действителност е плод с много малък размер. Има вкус и мирис, напомнящ на кимион и копър, но е по-остър и горчив.

В готвенето най-често листата на това растение са част от пълнежи за солени тестени изделия.

Ажгон е много широко използван в националните Централна Азиятски и индийски кухни. В Европа тя се използва рядко. Понякога се използва в малки количества като заместител на мащерката. В Индия Ажгон се добавя към най-различни храни. Това растение е една от съставките на известното и обичано къри.

Често се използва като подправка за сварен ориз и зеленчуци. Семената на Ажгон са особено популярни в Централна Азия. Те се прибавят към сосове, маринати, супи, месо на скара, ориз, зърнени храни и сладкиши.

Азиатците вярват, че най-добрият Ажгон показва неговите качества, съчетан с бобови растения и зеленчуци. В Централна Азия често се използва при печени сладкиши. В Киргизстан тези пикантни растения подправят ястия от пържено месо със зеленчуци, овкусени с марината за месо.

Трябва също да се отбележи, че когато месото се поръсва с Ажгон семена и сол, ще издържи цяла седмица, без да се развали. Точно заради това тяхно свойство тези семена често се използват при производството на колбаси.

Ажгон

В Узбекистан Ажгон се използва при приготвянето на различни студени предястия, супи, основни ястия и тестени изделия.

В Туркменистан подправката се добавя към месни и рибни ястия, ориз и зърнени култури. Повечето от самото растение се сортира за подправки и смеси, които се използват за ароматизиране на напитки, храни, зеленчуци и меса.

Плодовете на Ажгон се използват за направата на етерични масла, които придават приятен вкус на най-различни храни и напитки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest