Криза с маслините ще доведе до драстично поскъпване на зехтина

Маслини

Метеорологичните условия през годината са се отразили на реколтата на маслини в Южна Европа, което до няколко може да доведе до ценови бум при зехтина.

Климатичните промени на територията на Стария континент доведоха до големи дефицити на зеленчуци. В Германия цените на прясната салата се удвоиха, а за една година тиквичките във Франция скочиха 5 пъти.

Във Великобритания тази година се продаваха броколи и салати в ограничено количество, а капризите на времето доведоха до поскъпване на доматите, чушките и патладжаните.

През изминалата година обаче най-лоши бяха условията за маслините. Студовете и нападенията от насекоми миналата година са попречили на цъфтежа на маслинови дръвчета, а през лятото не са успели да дадат достатъчно плод.

Зехтин

Фермите в Италия, Испания и Гърция твърдят, че качеството на маслините през годината е било много лошо и от тях не може да се произведе висококачествен зехтин.

За последната година зехтинът в Испания вече е поскъпнал с 27%, а в Италия – с 21%, съобщава компанията за пазарни проучвания IRI Information Resources. Дори в Германия, където зехтинът е с най-ниски изкупни цени, през последната година е скочил с между 7 и 8%.

Зехтини

От завишените цени на маслиновото олио се очаква да бъдат засегнати най-вече британци. След решението на Великобритания да напусне Европейския съюз и падането на британската лира, зехтинът на Острова бележи стойности, каквито не е достигал от 10 години.

Джейми Оливър

Дори звездния готвач Джейми Оливър заяви, че заради по-високите цени на зехтина и зеленчуците ще е принуден да затвори 6 от италианските си ресторанта във Великобритания.

Конрад Болике, ръководител на проекта Artefakt, който от години следи маслинената реколта в Гърция и Италия, заявява, че от тази година всички ще сме принудени да плащаме с до 10% повече за зехтин.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати