Кулинарни тайни

Малките кулинарни трикове, които спасяват всяка домакиня

Всяка добра домакиня има малки тайни и хитринки, които ѝ помагат да е вълшебница в кухнята.

Гответе с размах и използвайте тези трикове, за да превърнете кулинарията в страст, а не в рутинно задължение.

Ето и нашите малки съвети.

1. Печеното месо ще стане по-крехко, ако половин час преди да го извадите от фурната, го полеете с малка чаша коняк, вино или бира;

2. Когато печете нещо, не отваряйте често фурната. Само с едно отваряне се губи около 20 на 100 от топлината на фурната. Така процедурата на печене се забавя, а онова, което печете, не изглежда така добре;

3. Пържените картофи ще хванат приятна коричка, ако предварително леко ги поръсите с брашно;

Паста

4. Всички видове паста се варят в подсолена вода, за да не се залепят;

5. Когато варите паста, добавете солта в момента, когато водата заври;

6. За да не попият пържените десерти много мазнина, сложете в тестото 1-2 с.л. ром и коняк;

7. За да бъдат кюфтетата и месните рула по-вкусни, добавете накрая към каймата разбит яйчен белтък;

8. Зеленчуците трябва да се сложат да се варят в гореща вода; Изключение правят само картофите и бобът: те се слагат, докато водата е студена;

9. За да се зачерви и хване коричка пилешкото, преди да го изпържите, го подсушете с кърпа;

Пиле

10. Постната супа ще придобие приятен пикантедн вкус, ако сипете малко бяло вино непосредствено преди сервирането ѝ;

11. За да се усеща по-силно ароматът на лимона, попарете го с вряла вода;

12. Месото няма да придобие дъх, когато стои ден-два в хладилника, ако преди това сте го намазали добре със зехтин;

13. За да не се размекне бутертестото, докато оформяте банички или други изделия, посипете корите с грис;

Зеленчуци

14. Лукът, морковът, магданозът, целината ще запазят аромата си, ако първо ги задушите в тиган и след това ги добавите в ястието;

15. Накиснете увехналите зеленчуци в две чаши вода и една супена лъжица оцет, за да ги съживите;

16. Когато варите картофи, прибавете към водата една супена лъжица мазнина, така ще предотвратите преваряването им и после ще ги обелите по-лесно;

17. Когато варите боб, сложете във водата една щипка сода за хляб и малко олио - така ще се свари по-бързо. Добавете сол, след като изхвърлите първата вода;

Спанак

18. Спанакът трябва да се готви без капак, за да остане зелен на цвят - при затворен съд се задушава и става почти кафяв;

19. Пресните зелени подправки се поръсват в ястието, след като то се свали от огъня - така се запазват по-добре свежестта, ароматът им и ценните им качества;

20. Ако капнете във водата, в която варите ориза, няколко капки лимонов сок, оризът ще стане по-бял;

21. Отрязаната половинка от лук ще остане свежа, ако намажете мястото на разреза с масло;

22. Котлетите ще станат по-крехки, ако след като ги изпечете, ги оставите да се задушат 15 мин в съд с капак, наредени един върху друг и с тънко парченце масло между тях;

Палачинки

23. Палачинките ще се изпържат по-бързо, ако палачинковата смес се остави да почива 1 час, преди да се използва.

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати