Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Серник – полският чийзкейк

Серник – полският чийзкейк

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
39485
Полски Серник

Серникът представлява тортен сладкиш или десерт във формата на чийзкейк, чието основно съдържание е извара или крема сирене.

В Полша е един от най-често срещаните и предпочитани десерти – превърнал се в традиционен и задължително присъстващ на полската трапеза. В пекарните серникът присъства в различни форми и вкусове /разгледай галерията/ – натурален, плодов, желиран.

Има няколко варианта на приготвяне на този десерт (за полската кухня):

Печен серник

Основните съставки за печения серник са смляна извара, яйца, захар, масло, неголямо количество пшенично брашно, нишесте, сол, бакпулвер, ванилова захар. Съществуват рецепти, в които вместо брашно ролята на спойващото вещество е заемана от сварени картофи.

Много често сирената смес се слага върху предварително изпечен ронлив или ронливо-тестян блат. За завършек преди изпичането е покриван с натрошен блат. От друга страна, декорирането на сладкиша с целувки подсилва вкуса. След изпичане сладкишът е декориран със захарна глазура, шоколад или плодово желе.

Към изварената смес могат да бъдат добавени стафиди, портокалови корички, бадеми, кокосови стърготини дори и свежи плодове.

Понякога към изварената смес в тестото се слага един слой макова смес, орехова или др. плънка

Варен серник

Маслото се разбива най-напред със захарта и жълтъците, след това се добавя смляната извара. Прибавят се разбитите на сняг белтъци и се разбърква с дървена шпатула. Накрая се сварява с нишестето, разбито в мляко. Така приготвен, сладкишът се слага в тортена форма и се съхранява в хладилник.

Студено приготвен серник

Основните съставки за сирената смес, съдържаща желатин, са фино смляна извара или крема сирене, захар и желатин. Разбира се, сладкишът може да бъде приготвен без желатин – разбива се масло с жълтъци, захар и смляна извара.

Основата на серника може да бъде от предварително изпечен блат, смлени бисквити или бишкоти. Приготвената изварена смес се изсипва върху основата. За завършек се използва дебел желатинов слой. Сладкишът се слага в хладилник, за да стегне.

Изварената смес може да се обогати с ванилия, сушени плодове, свежи плодове. Към желатиновия пласт също могат да бъдат добавени плодове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати