Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Постенето е необходимо и полезно, но крие и рискове

Постенето е необходимо и полезно, но крие и рискове

Yana G.Yana G.
Готвач
100749
Постене

През 2017 година Великденските пости започват на 27 февруари и приключват на 16 април. Много хора спазват този пост, като вярващите трябва за осем седмици да се разделят с всички храни от животински произход. В повечето древни култури самото постене се практикува като форма на доброволно ограничаване.

По този начин човек се пречиства от зли мисли и дела, както и от храните с животински произход. По време на поста се изключват белтъчините от животински произход, затова трябва да се заменят с витамини, микроелементи, белтъчини и въглехидрати от растителен произход.

По този начин няма да бъде нарушен балансът на организма. За да не се изтощава прекалено много тялото ни по време на поста, църквата позволява дни, в които може да се консумира риба.

Ползите от спазването на поста са много. Повишеният прием на плодове и зеленчуци помага за изхвърлянето на токсините от тялото. Плодовете и зеленчуците са богати на пектин, целулоза и антиоксиданти и облекчават дейността на храносмилателния тракт и на сърдечно–съдовата система. Освен това успяваме да намалим нивата на лошия холестерол и засилваме метаболизма си. Самият пост действа на тялото имуностимулиращо, като подобрява съня и сетивата.

Според някой диетолози постите се провеждат в прекалено дълъг период и това носи известни рискове. Отсъствието на животински протеини в организма го лишава от важните аминокиселини, желязо и калций. В разтителните продукти изцяло липсва витамин В12, а той е много важен за кръвообращението.

Затова дългите великденски пости /както и коледните/ трябва да се зпазват само от абсолютно здрави хора. Те са забранени за малки деца, бременни жени, много възрастни хора, както и за хронично и тежко болни.

Зеленчуци

Експертите дават няколко важни съвета, как точно да провеждаме своя пост:

- Важно е да се компенсират животинските белтъчини с повече бобови култури. Можем да си приготвяме различни комбинации със зърнени култури;

- Трябва да си набавяме храни, богати на желязо и витамин С. Наблягайте повече на грах, карфиол, зеле, цвекло, ябълки и цитрусови плодове;

- Също толкова е важно и набавянето ни с калций. Тук можем да прибягваме към пълнозърнест хляб, коприва, ядки и сушени плодове;

- Не забравяйте пълнозърнестите храни – те ни дават минерали и минерали от В група;

- Както при повечето режими, а и не само, не забравяйте приема на повече вода. Поне 2 литра на ден. Можем да си набавяме течности и под формата на чай;

- Трябва да консумираме разнообразна храна, по този начин ще доставим на организма всички необходими вещества, минерали, соли и витамини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest