понеделник, 30 март

Полезна или вредна е сланината

Сланина
4.3 от 8 Гласа

Още за Сланина

Избрано

Всеки от нас знае, че сланината притежава високо съдържание на мазнини. Затова много от нас изключват категорично сланината от менюто си, опасявайки се, че тя може само да навреди на здравето ни.

Наистина сланината съдържа холестерол, но имайте предвид, че той е по-малкото, отколкото в кравето масло, например. Спокойно! Не си мислете, че изяждайки парче сланина, холестеролът веднага ще започне да се отлага по стените на артериите.

Не! Лекарите казват, че малко парче сланина с витамин F ще ви донесе по-скоро полза най-вече за профилактика на атеросклерозата. А холестеролът, който се съдържа в нея, ще бъде използван за създаването на имунни клетки, които да предпазват тялото ни от вируси и инфекции.

Арахидоновата киселина, която се съдържа в сланината, е нужна на сърдечния мускул. Без нея не могат да функционират нормално хормоните. Страдат също имунните реакции и холестероловата обмяна.

Най-правилно е сланината да се яде с хляб, най-добре пълнозърнест. Двата продукта в комбинация по-лесно ще се усвоят от организма. Това, разбира се, е препоръчително за хора, които не страдат от затлъстяване и нямат проблеми с храносмилането. Ако сте от тях, не бива да консумирате повече от 10 грама сланина на ден.

Диетичният вариант е да хапвате сланината със зеленчуци.

Не е добре обаче сланината да се яде пържена. При пържене тя губи полезните си свойства и натрупва токсини и канцерогени. По-добре само подгрейте сланината.

 • Google+
 • Pinterest

Отзиви (3)

 • 11
  1
  Отговор
  Татяна

  2013-09-23, Оценка 5 от 5 за Полезна или вредна е сланината

  Преди двадесетина години преподавателят ни по месопреработка в Тракийския университет каза , че когато са яли сланина с лук не са имали нужда нито от антидепресанти , нито от сексуални стимуланти . Защото холестерола изгражда стеролите, които са в основата на мозъка и половите хормони . Така , че всичко писано тук е абсолютно вярно !
 • 4
  0
  Отговор
  сегашно време

  2013-07-18, Оценка 4 от 5 за Полезна или вредна е сланината

  нищо не е като 'едно време'
 • 4
  0
  Отговор
  румен иванов

  2012-03-11, Оценка 5 от 5 за Полезна или вредна е сланината

  едно време не са знаели тези работи,а
  такива болести и втакива размери не е
  имало.

На въпросната статия виждаш материал на тема Полезна или вредна е сланината. Ако имаш критика или си на мнение, че публикуваната информация не съответства на статията Полезна или вредна е сланината, можеш да се обърнеш към нас от линка за контакти и ние ще редактираме/разширим статията.