Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Започват проверки на яйцата, козунаците и агнешкото преди Великден

Започват проверки на яйцата, козунаците и агнешкото преди Великден

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Козунаци

Стартират съвместните проверки на Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите преди Великденските празници.

От днес, 2 април започват интензивни проверки в търговската мрежа и онлайн пространството на яйцата, козунаците и агнешкото месо, които традиционно присъстват на празничната трапеза.

Контролните органи ще следят за коректността при намаленията и произхода на стоките. При установено нарушение ще са налагат глоби в размер до 50 000 лева.

Към инспекторите на КЗП и БАБХ ще се присъединят и експерти от Държавната агенция по технически надзор на общините, които проверяват пазарите и местата, където най-често се предлагат традиционните за Великден продукти.

По закон търговците са длъжни да продават стоките на старите цени поне 30 дни, преди да обявяват намаления. Ако проверките установят, че цените са били свалени само няколко дни по-рано, търговецът ще бъде санкциониран за нелоялна практика.

Великденски козунак

Масовите инспекции в страната ще обхванат и онлайн търговията. От КЗП ще следят промоциите в интернет само няколко дни преди големия християнски празник.

От Съюза на хлебопроизводителите предупреждават да сме най-внимателни с козунаците по Великден, тъй като и тази година пазарът ще бъде залят от ментета.

Пред вестник Монитор Димитър Людиева от Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас казва, че обредният хляб трябва да има бледожълт цвят, тъй като яйцата не достигат силната наситеност на патешко жълто, какъвто често виждаме при козунаците по магазините.

Агнешко

Съветът към потребителите е да избират само търговци, от които са пазарували и преди и са останали доволни.

Заради силната конкуренция в бранша, не се очакват по-високи цени на козунаците малко преди Великден, но за сметка на това производителите обявиха, че ще вдигнат цената на агнешкото месо.

Ако вече сте си взели агнешко, разгледайте нашите изпитани рецепти за:

- печен агнешки бут;

- вкусно агнешко с ориз;

- или гювеч с агнешко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest