Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Не запържвайте пресния лук и чесън

Не запържвайте пресния лук и чесън

Идва времето на пресните лук и чесън. Те са едни от основните продукти, с които се приготвят пролетните ястия. Въпреки неприятния им аромат ястията с тях се приготвят лесно и са повече от апетитни. Тези ястия имат лек, приятен и неповторим вкус, който може да се постигне само през пролетта.

Качествата на пресния лук се доближават много до тези на стария кромид лук. Препоръчва се да се употребява бързо, след като се откъсне от градината или се купи от магазина. Това е така, защото е много крехък и най-податливи на разваляне са перцата му.

В противен случай трябва да съхраняваме лука по-старетелно. Много е важно лукът да се измива непосредствено преди ползването му, защото зелените пера ще омекнат и ще се разкашкат. Не се съхранява в найлонови торбички, защото се спарва и задушава.

Пресният чесън е много богат на витамини, сред които са В5, С, калций, цинк, желязо. Също не се съхранява в найлонов плик както лука. Може да се прибере на тъмно и прохладно място, в противен случай пресният чесън се разваля до 10 дни.

При готвенето с пресен лук и пресен чесън не трябва да се прекалява с тяхното количество. Въпреки полезните съставки, които имат, тяхната консумация не се препоръчва за хора с нестабилни стомаси, гастрити и язви.

Най-полезно при приготвянето им в ястия е да се задушат, а не да се запържат тези зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати