Преди Гергьовден: Малко факти за овчето и агнешко месо

Агнешко месо

Приближава Гергьовден и в духа на предпразничните и предстоящи празнични дни, придружени с кулинарни агнешки изкушения, споделям с вас кратки исторически факти и малко подробности за овчето и агнешко месо.

В Древен Рим Луций Юний Модерат Колумела съобщава, че още преди римляните да дойдат в земите на Галия, местните първенци и богаташи носели разкошни вълнени дрехи. Писателят-историк хвали галските овце заради вкусното им и добро месо.

При германците например овцата била на особена почит и респективно отглеждана с голямо внимание. По поводи и празници се поднасяли агнета или овце като скъп дар. Според тогавашните германски закони във всяка къща е трябвало да има поне 80 глави овче стадо. Самия Карл Велики поощрявал скотовъдството, като наемал специално хора, които да се грижат за многобройните му стада.

Немалко грижи полагали и в Англия, оценявайки инвестициите и добрите доходи от това животно. Днес английските овце дават добро месо и вълна, макар и не така фина като испанската.

Агнешко

Именно Испания е била страната, която стотици години е отглеждала овце с изключителна вълна. В 18 век при наличие на 12 милиона овце повече от половината са породата Меринос, а няма човек, който да не е наясно с висококачествената тъкан, която се получава от тази вълна.

Днес овцевъдството е застъпено почти във всички краища на света. Що се отнася до вкуса на овчето месо, то зависи от породата, възрастта, пола, условията на отглеждане и ареала.

Най-вкусно и добро е месото на овена, когато е скопен. По своя състав и хранителност то напомня доста на говеждото. Качественото овче месо се познава по тъмночервения цвят и бяла лой, а преди да се готви, трябва да отлежи.

Агнешка плешка

Когато пристъпваме към готвене, екстрактните вещества в овчето месо дават тежка и непоносима за някои хора миризма. За да се отстрани тя, по време на топлинната обработка, може да се добави глава лук или парче джиндифил. Препоръчително е ястия, приготвени с това месо, да се поднасят в затоплени чинии.

Когато говорим за агнешко месо, трябва да сме наясно, че става въпрос за овен или овца до една година. Месото е лесно смилаемо и изключително вкусно.

Агнешки дроб

Вътрешните части са неизменна част от менюто и се готвят по разнообразни начини. Дробът е подходящ за пържене, чорба, за дроб сърма. Мозъкът се пържи или задушава с масло. Дебелите черва се пекат или пържат. Тънките черва и шкембето се използват за чорби и яхнии, варят се или се пекат.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати