Кокум - заместителят на какаовото масло

1 от 5 Снимки
Плод Кокум
Снимка: thebeautygypsy
Плод Кокум

Кокум е дърво, чиито плод се използва широко в кулинарията, а също така и за фармацевтични и промишлени цели. Отглежда се в западните крайбрежни райони на Южна Индия и рядко се среща извън тази област.

Съдържа B-комплекс, витамини като ниацин, тиамин и фолиева киселина. Имат високо съдържание и на витамин С и са добър източник на магнезий и калий. Пресните ярко червени плодове се смесват със захар и от тях се прави яркочервен скуош, които се бутилира за продажба.

Сиропът от кокум се разрежда с вода и се използва като освежаваща напитка.

Предимно плодовете Кокум се продават сушени. Имат вид на изсушена кора с тъмно лилав до черен цвят и са лепкави на пипане. Когато се добавят към храната, ѝ придават розово-лилав цвят и сладко-кисел вкус. Често се добавят към супи, ястия с риба, зеленчукови ястия и други.

Кокум има същите качества като тамаринда. Концентрат от плодовете се използва и за приготвянето на известната ярко червена мюсюлманска напитка Шербет.

Семената на Кокум съдържат 23-26% масло, което остава твърдо при стайна температура, тъй като има висока точка на топене (34-40° С) и съдържа до 60-65 процента наситена мастна киселина. Маслото се топи лесно при контакт с кожата.

Точно поради тази причина често е използвано вместо какаово масло. Това негово качество го прави идеален избор за козметични и сладкарски употреби.

Маслото от Кокум има немазна текстура и се усвоява лесно от кожата. Тъй като не е лесно да се окисли и съдържа витамин Е, това масло е много популярна добавка в кремове и лосиони.

В сладкарската индустрия предимно се използва за производство на шоколадови бонбони заради високата му точка на топене и така бонбоните стават подходящи и за по-топъл климат.

Хидроксилимонена киселина (НСА) е една от съставките на Кокум, която е известна като убиец на мазнините. Има функцията да потиска синтеза на мастната киселина в тялото и предизвиква загуба на тегло. Изследванията показват, че HCA потиска апетита.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати