Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кои Е-та какво означават и колко са опасни

Кои Е-та какво означават и колко са опасни

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
15082382
1 от 9 Снимки

1. Оцветители (Е100-Е199)


Опасните сред тях са от Е102 до Е133, от Е142 до Е155, както и Е160(b) и Е173. Те широко се използват в сладкарската индустрия, пакетираните тестени произведения, сокове, напитки. Не всички от опасните са разрешени в Европейския съюз;

Хранителните добавки, съдържащи буквата Е с номер след нея, са тези, които са изследвани от Европейската агенция за безопасност на храните и са разрешени или забранени за употреба в Европейския съюз.

Ще си позволя да цитирам думите на покойния ми преподавател, професор по биохимия на храните, който казваше така: Колкото по-голямо е числото след буквата Е, толкова по-безвредна е хранителната добавка, която представлява.

В галерията горе ще откриете номера на хранителни добавки и какво означават по групи.

Четете етикетите и преценявайте дали някоя добавка може да е потенциално опасна за вашето здраве и най-вече за здравето на вашите деца. Имайте предвид, че този предупредителен списък не е пълен включително заради противоречивите резултати от различни изследвания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати