Кои брашна са безглутенови

1 от 9 Снимки
Безглутенови брашна

Глутенът се съдържа в големи количества в пшеницата и в някои други зърнени култури.

В безглутеновата кухня се използват микс от различни брашна. Някои от тях са:

- брашно от лимец - използва се най-много;

- брашно от кафяв ориз - има кремав цвят и е много лесно смилаемо;

- царевично брашно - използва се както самостоятелно, така и в комбинация с лимецово брашно. Царевичното брашно се използва за сгъстяване на супи и сосове;

- картофено брашно - добро съчетание е с останалите безглутенови брашна;

- соево брашно - получава се от смлени соеви зърна. Използва се за заместител на пшеничното. То е богато на белтъчини. Някои хора имат непоносимост към соевите продукти;

- брашно от нахут;

- брашно от елда.

От всички тези брашна се приготвят също кексове, бисквити и други тестени изделия. Хлябът от безглутеново брашно е препоръчително, преди да се замрази, да се нареже на филии.

Така при нужда се вадят само определен брой филии, а не целият хляб. От кората на хляба може да се приготви галета (кората се натрошава в миксер).

Желателно е да се използва бял оцет, тъй като малцовият съдържа глутен.

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати