Цената на биохраните скочи двойно

1 от 4 Снимки
Биопродукти

Търговците вдигат цените на биохраните двойно. Причината за надуването им е, че парите от Европа все още не са преведени. Но не само.

ЕС все още не е превел на биопроизводителите пари и те спекулират с цените на биопродуктите. В това обаче не са толкова убедени от Българска асоциация Биопродукти (БАБ). Според производителите най-големи са спекулациите на търговците, които слагат огромна надценка.

Председателят на асоциацията - Албена Симеонова, обясни, че няма как биопродуктът да е два или три пъти по-скъп от конвенционалния. Това е вид спекула от страна на други конкуренти, които продават екопродукти и стоки от фермата.

Истината е, че на пазара днес единственият продукт без пестициди и химии, който може да купите, е сертифицираният биопродукт.

Пред биопроизводителите у нас по мярка 4.2 има един проблем и той е, че те не могат да преработват собствения си продукт във фермата. Те са задължени да изнасят за преработване в Европа, което е причина за допълнително оскъпяване на продукта.

Така например козето мляко се оскъпява с 20 и 30 ст. на литър спрямо другото, а сиренето – с 1-1.20 лв. в крайната цена. Всяка надценка отгоре е спекула.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати