Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Чудиш се защо се чувстваш като пребит - отговорът е тук!

Чудиш се защо се чувстваш като пребит - отговорът е тук!

MirelaMirela
Новак
2054
6 от 6 Снимки

6. Болки в мускулите


При желязодефицитна анемия тялото започва да изразходва собствените си запаси от това вещество, съдържащи се в черния дроб, костния мозък и най-вече в мускулната тъкан. Ако след разходка или леко физическо натоварване чувствате странна умора, а мускулите ви болят все едно току-що сте били на маратон, при което дълго време не се възстановявате - замислете се за менюто в цялостното си здравословно състояние.

Желязото е жизнено важен елемент, който получаваме само от външни източници. Именно желязото отговаря за много от първостепенните функции на тялото - производство и синтез на хемоглобин, участие в някои от метаболитните процеси, осигуряване на необходимата енергия за умствена и физическа активност.

От количеството на желязото в кръвта зависят множество фактори, важни за здравето това се отнася особено за жените, които всеки месец губят определено количество кръв заради менструалния цикъл). Диетолозите предупреждават, че ако не включваме богати на желязо продукти в менюто си или ако имаме повишен разход на този елемент (например при кръводаряване), се появява риск от т. нар. желязодефицитна анемия.

Организмът ни дава недвусмислени знаци за недостиг на желязо чрез някои неприятни симптоми, които не бива да пренебрегвате. Кои са те, разберете веднага от галерията горе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати