Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тестена кора около месото? Да, ако може

Тестена кора около месото? Да, ако може

Пиле в тесто

Първоначално тестото е било предназначено да предпази месото от открития огън в пещта. Самото тесто не се е ядяло. То даже не е било и годно за ядене - направено само от брашно и вода и изпечено до твърдостта на тухла. Но когато го разсечеш, намираш вътре сочно месо. Месото, сготвено по този начин, запазва аромата и соковете си, има по-добър вкус и остава по-сочно, отколкото опеченото без никакво покритие.

С времето готвачите разбират, че тестената кора може да се направи така, че и тя да се яде, следователно с печеното може да се нахранят повече хора. Не са много онези, които обичат да ядат и месото, и тестото в така приготвеното ястие.

Естествено, не е задължително за такива рецепти да се взима само говеждо - агнешки бут в тесто също е интересно предложение особено ако сте поканили повече гости. Индивидуалните котлети и филета от агнешко, увити в тесто, също са атрактивни и вкусни основни ястия.

Месо в тесто

Месото в тесто може да се приготви предварително и да се опече в последната минута (тестото ще предпази месото от изсъхване в хладилника). Малки парчета месо като например агнешки котлети могат да бъдат увивани в тесто, замразени сурови и след това размразени преди опичане. Не е задължително тестото винаги да бъде маслено. Подходящи са и тестото за баница, тестото с мас и многолистното.

Пълнежи

Бутчета в тесто
Снимка: Веселина Константинова

Освен поръсено с малко черен пипер месото може да бъде увито в тестото и в натурален вид, но с добавки става по-интересно. Някои добавки са наистина сензационни. Пастет от черен дроб, пържени гъби, едно-две резенчета шунка, пресни зелени подправки и ароматни сосове (влизат в тестото студени и твърди, а излизат горещи и течни) са едни от най-популярните екстри.

Пълнеж Дюксел

Рибен пай

За този класически пълнеж изпържете ситно нарязани гъби в малко масло, докато течността се изпари. Започнете пърженето на силен огън, после намалете, за да може соковете да се изпарят. Пържете, докато сместа остане суха.

Варианти

Пай с гъби и бъбреци

Може да добавите счукан чесън, ситно нарязан кромид лук, шунка на кубчета или ситно нарязан магданоз, преди да я опържите. Друга вкусна вариация на основния пълнеж е подквасена сметана и смляно семе от кориандър. Те вървят най-добре с ястия от пилешко. Ако искате да засилите аромата, вземете гъби пумпалки. Пържете ги по същия начин като обикновените.

Пастет от черен дроб

Вземете готов или най-добре си направете: запържете 100 г пилешки или патешки черен дроб в краве масло, докато се втвърди. Охладете. Намачкайте с 50 г размекнато краве масло и 1 с.л галета. Подправете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest