Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Протеинови, въглехидратни и неутрални храни - как да ги съчетавате?

Протеинови, въглехидратни и неутрални храни - как да ги съчетавате?

Протеинови храни

Чрез правилното комбиниране на храните ще извлечем максимална полза за нашето здраве. Чрез тези комбинации неусетно ще намалим от нашето тегло, без да се ограничаваме от нищо. Затова е важно, първо, да се запознаем с протеините, въглехидратите и неутралните храни.

Протеинови храни - меса (птици, дивеч), риба, бобови храни, соя, ядки, всички морски продукти, яйца, сирене, мляко и млечни продукти и т.н.

Протеинови плодове:

- дребни плодове - къпини, боровинки, грозде, малини и ягоди;

- цитрусови плодове - портокал, грейпфрут, лимон и мандарина;

- твърди плодове - ябълки, круши, ананас;

- екзотични плодове - киви, личи, манго, райска ябълка, нар, ананас;

- плодове с костилки - кайсии, череши, праскови, нектарини;

- сушени плодове.

Протеинови напитки - това са плодови напитки - сокове, вино, шампанско и плодови чайове.

Въглехидратните храни са приготвени от брашно, грис, нишесте, пшеница, ръж, ечемик, овес, просо, елда, кафяв ориз, картофи и т.н.

Въглехидратни храни

Въглехидратни плодове - банани, фурми, смокини, добре узрели круши, папая и сушени плодове.

Въглехидратна напитка е бирата. Други въглехидратни продукти са мед и кленов сироп.

Неутрални храни - масло, зехтин, олио, сметана, мляко, сирене; зелени, жълти и червени видове зеленчуци (патладжан, фасул, броколи, червено цвекло, зеле, моркови, карфиол, целина, тиквички, праз, лук, гъби, грах, спанак и т.н.) и салатни зеленчуци (авокадо, цикория, краставица, чесън, маруля, маслини, репички, домати и др.).

Протеинови, въглехидратни и неутрални храни - как да ги съчетавате?

Важно при комбинирането на храните, за да има ефект на отслабването, е:

- плодовете да се ядат самостоятелно преди или между храненията;

- да не се смесват концентрирани-, качествени протеини с храни с високо съдържание на нишесте на едно и също хранене.

Такива протеини са: говеждо, риба, сирене, пилешко, яйца, дивеч, агнешко, свинско, стриди, миди, раци, соя, тофу, пуешко, овесени бисквитки.

Тези протеини не трябва да се смесват със следните нишестени храни: ечемик, бисквити, хляб, ориз, булгур, кифли, царевица, кускус, всякакъв вид брашно, просо, елда, мюсли, овес, макаронени изделия, сладки картофи и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest