Горчицата - любопитна история и невероятни здравословни ползи

Горчицата - любопитна история и невероятни здравословни ползи

Горчицата може да е оживяла за американците в началото на 20-ти век, когато е била представена върху хот дог, но историята й е още по-дълга и по-пикантна, отколкото можете да предположите. Като начало "горчица" е растение, а "приготвена горчица" е подправка. Въпреки че рядко е необходимо да се посочва "приготвена" горчица изглежда честно да се признаят истинските корени на горчицата.

Горчичните растения са близки роднини на изненадващо разнообразие от обикновени зеленчуци, включително броколи, карфиол, репи и зеле. Според някои проучвания горчицата е била първата подправка, която хората някога са влагали в храната си. Египетските фараони зареждали гробовете си с горчица, за да ги придружава в отвъдния живот, но римляните са първите, които смлели пикантните семена в паста и ги смесили с ароматна течност - обикновено вино или оцет.

Френски монаси, които смесили почвените семена с неферментирало вино, вдъхновили думата "горчица", която произлиза от латинския mustum ardens (грубо означаващ "изгарящото вино"). Хипократ уважава горчичната паста като чудодейно лекарство, способно да успокоява болките. Древните римски лекари го използвали за облекчаване на зъбобол. През годините горчицата се използва за стимулиране на апетита, пречистване на синусите и предотвратяване на измръзване.

В момента се предлага като добавка за отслабване, потискащо астмата средство, стимулант за растежа на косата, усилвател на имунитета, регулатор на холестерола, лечител на дерматит и дори като ефективен метод за предпазване от гастроинтестинален рак. Когато римляните завладяват галите, те носят със себе си горчица и тези семена се вкореняват в плодородната почва на френския регион Бургундия.

До тринадесети век Дижон се е превърнал в център за производство на горчица, който поставил основата за изобретяването на подписа на региона "Дижонска горчица" през 1856 г. Един прост компонент синап добавил нов тон към стари рецепти за горчица.

Горчицата - любопитна история и невероятни здравословни ползи

Дижон не е единственото място с любима местна горчица. Други често срещани регионални сортове горчица са американската (познатият жълт цвят), английската- т.нар. "Френска горчица", която всъщност е изобретена в Англия, като по-малко пикантна алтернатива на английската горчица, баварска сладка горчица и т.н. Особеният нюанс на жълтото дължи своя оттенък не на семената от горчица, а на ярко оцветената куркума, добавена за допълнителен ритъм и яркост на подправката.

Горчивото растение носи цяла гама здравословни ползи чрез различните му ядливи части. Семената на растението са богат източник на минерали като калций, магнезий, фосфор и калий. Заедно с това, той е добър източник на фолат и витамин А. Листата са отличен източник на основни минерали, включително калий, калций и фосфор. Също така е добър източник на магнезий и диетични фибри.

Невероятно богатото съдържание на витамини включва обилно количество витамин А и витамин К, фолиева киселина и витамин С. Семената от горчивото растение съдържат голямо количество здрави фитонутриенти, наречени глюкозинолати, които могат да се окажат ценни срещу различни видове рак като рак на пикочния мехур, рак на дебелото черво и рак на шийката на матката.

Глюкозинатите се разграждат, за да образуват изотиоцианати с помощта на мирозиназните ензими, присъстващи в горчицата. Представени са различни проучвания относно противораковите ефекти на тези компоненти, присъстващи в неговите семена, които инхибират растежа на раковите клетки и дори предпазват от образуването на такива.

Малките семена от горчица са ефективни срещу псориазис, който е хронично възпалително автоимунно заболяване. Изследванията са потвърдили тяхната ефективност при лечение на възпалението и лезиите, свързани с псориазиса.

Горчицата - любопитна история и невероятни здравословни ползи

Според проучването, третирането със семена стимулира и активността на добри ензими като супероксид дисмутаза, глутатион пероксидаза и каталаза, които насърчават защитното и лечебно действие при такива заболявания.

Семената от горчица имат защитни качества, които устояват на въздействието на отрова върху тялото. Отвара, направено със семената, помага за пречивстването на организма, особено при отравяне, причинено от наркотици и излишен прием на алкохол.

Антибактериалните свойства на семената от горчица са доказали ефективността си при лечение на лезии, причинени от трихофития. Горчицата може да се окаже ценна за жените по време на менопаузата. Магнезият заедно с калций, присъстващ в него, предотвратява костната загуба, свързана с менопаузата.

Помага при възстановяването на ниското съдържание на магнезий в костите и други магнезиеви недостатъци и може да спомогне за намаляване на риска от остеопороза при жени в менопауза.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати