Виж тези 10 причини да ядеш повече чушки! Струва си

Чушки

1. По съдържание на витамин С чушките превъзхождат дори лимона и касиса. Да не забравяме обаче, че повечето от аскорбиновата киселина се намира около дръжката, тази част, която изрязваме и изхвърляме при почистването на семките.

2. Витамин С се съчетава при чушките с голямо количество витамин Р (рутин), който помага за укрепването на кръвоносните съдове и намалява пропускливостта на стените им.

3. В чушките провитамин А е повече, отколкото в морковите. Всекидневната употреба на 30-40 г чушки стимулира растежа на косата, подобрява зрението, състоянието на кожата и слюзестите обвивки в организма.

4. Чушките са богати още на витамини от група В и на РР, затова хора, страдащи от депресия, захарен диабет, отоци, дерматити, както и от отслабване на паметта, безсъние и преумора трябва непременно да ги включат в менюто си.

5. Лютите чили чушки помагат за нормализиране на мозъчното кръвообращение и предпазват от атеросклероза. Облекчават също и състоянието при бронхиална астма, кашлица, ангина и грип.

Люти чушки

6. Благодарение на голямото съдържание на соли на калия и натрия, а също и на микроелементи като желязо, цинк, йод, калций, фосфор и магнезий чушките са незаменими при анемия, слаб имунитет, ранно олисяване и остеопороза.

7. Чушките могат да се използват като основа на подхранващи козметични маски. Настържете чушката на пластмасово ренде и 1 ч.л. от кашата смесете със същото количество сметана и яйце. Нанесете на лицето и шията, и оставете да престои 20-30 минути. Измийте с топла вода.

8. В състава на чушките влиза алкалоидът капсаицин, който им придава характерния вкус. Веществото стимулира работата на стомаха, възбужда апетита, намалява кръвното налягане, разрежда кръвта и възпрепятства образуването на тромбове.

Видове чушки

9. Лютите чушки могат да се включат в състава на загряващи мазила и пластири при радикулит, артрит, невралгии и ревматични болки.

10. Лютите чушки забавят растежа на раковите клетки особено при тумори на яйчниците./undefined

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати