Здравословните ползи на боба Фава (бакла)

Здравословните ползи на боба Фава (бакла)

Основен източник на протеини и разтворими фибри, боб Фава, познат още като бакла, е без наситени мазнини, което го прави отлична храна с много предимства. Една чаша фава боб носи 36 грама разтворими фибри.

Проучванията показват, че консумирането на храни, съдържащи разтворими влакна, може да помогне за поддържането на нивата на холестерола, както и на кръвната захар под контрол. Фибрите също така помагат за понижаване нивата на липопротеините с ниска плътност или лошия холестерол и по този начин защитават сърцето ви.

Бобът Фава има хранителни вещества в изобилие. Той е съкровищница от разнообразни минерали и витамини. Някои от тях са магнезий, калий, желязо, мед, фосфор, витамин В1 и тиамин, като само ¼ чаша дава 10% до 19% от препоръчителната дневна доза. Докато витамин В1 е от съществено значение за нормалното функциониране на централната нервна система, медта играе жизненоважна роля за поддържане на баланса и здравословния ви имунитет, кръвта и костите.

Магнезият и фосфорът са от съществено значение за поддържането на нивата на кръвното налягане и здравето на костите, докато желязото е преносителят на кислород. Бобът Фава е много добър източник на манган и фолат. Докато първото играе съществена роля в метаболизма на белтъчините и въглехидратите, е известно, че фолатът е необходим за здравето на сърцето, имунитета и синтеза на червените кръвни телца.

Бобът Фава може да помогне в борбата с депресията. Според проучванията е изключително богат на аминокиселината допамин, която може да направи чудеса за подобряване на настроението ви и по този начин да помогне за облекчаване на депресивните състояния.

Запекът, тормозещ жените по време на бременност, също се задържа надалеч, тъй като този боб е богат с разтворими фибри. Фава бобът е добър източник на леводопа. Леводопа е същият химически продукт, който можете да намерите при лекарства, използвани за лечение на болестта на Паркинсон.

Здравословните ползи на боба Фава (бакла)

Според изследванията, направени за въздействието на този боб върху болестта на Паркинсон, шушулките биха могли да облекчат симптомите на това състояние по-добре от традиционните лекарства.

Бобът Фава е добър източник на витамин С. Антиоксидантната природа на витамин С спомага за елиминирането на свободните радикали, които, когато се оставят, предизвикват окислителни увреждания. Тези оксидативни увреждания допълнително задействат появата на преждевременни признаци на стареене като фини линии и бръчки, различни видове ракови заболявания и дори отслабват имунната ви система.

Като добър източник на калий, винаги можете да разчитате на този вариант на боба, за да поддържате баланса на нивата на рН в тялото си. Адекватните нива на калия са от съществено значение за нормалното функциониране на телесните клетки, ритмичния сърдечен ритъм и функционирането на мускулите.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати