Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Опасни странични ефекти на ехинацеята

Опасни странични ефекти на ехинацеята

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633

Ехинацеята е билка с разнообразие от медицински ползи. Коренът, листата и цветята на растението се използват за лечебни цели. Но използването му повече от препоръчителната доза може да бъде вредно за вас. Ако сте преминали през чернодробна трансплантация и консумирате ехинацея в продължение на 8 до 10 седмици, в крайна сметка може да се стигне до увреждане на черния дроб в голяма степен.

Високите дози от билката повишават значително функциите на чернодробните ензими, което прави пациента с трансплантант уязвим към различни чернодробни нарушения и в крайна сметка уврежда органа. Той може също да причини възпаление на черния дроб при хора, които редовно приемат анаболни стероиди, метотрексат, амиодарон и други подобни лекарства.

Прекомерната консумация на ехинацея може да повлияе върху имунната система. В резултат на това може да се развият тежки автоимунни заболявания като системен лупус еритематозус, пемфигус вулгарис, диабет тип 1, множествена склероза, ревматоиден артрит, туберкулоза, ХИВ / СПИН, както и някои видове рак.

Според учените прекомерната консумация на ехинацея може да доведе до известно кръвно нарушение, наречено тромботична тромбоцитопенична пурпура, което може да доведе до множество малки и големи кръвни съсиреци в кръвоносните съдове по цялото тяло. Той намалява броя на тромбоцитите, както и белите кръвни телца в кръвта и ограничава притока на чиста, богата на кислород кръв към мозъка, сърцето и бъбреците. Този тежък страничен ефект от ехинацеята може да доведе до редица здравословни проблеми.

Подобно на много други билки, приемането на твърде много ехинацея може да разстрои стомаха. Различните симптоми, които може да усетите, са болки в корема, коремни спазми, подуване на корема, диария и др.

Хората, които вече имат дихателни проблеми като астма, атопия и т.н., трябва да стоят настрана от ехинацеята, тъй като тя може да влоши състоянието им.

Съобщено е, че дългосрочното използване на ехинацея причинява гадене и замайване, особено при тези, които вече са склонни към тези проблеми. Възможно е също така да страдате от световъртеж, повръщане, сухота в устата, загуба на усещане на езика, дезориентация, болки в гърлото, безсъние.

Въпреки че няма доказателства, че тази билка може да причини фатални сърдечно-съдови проблеми, е известно, че прекомерната консумация на ехинацея може да доведе до неравномерен сърдечен ритъм, придружен от лека гръдна болка, припадане, треперене и т.н. Известно е, че ехинацеята има антикоагулантни свойства, които правят кръвосъсирването трудно, което увеличава риска от кървене.

Хората, които имат чувствителност към амброзия, невен, маргаритки и други подобни растения, са по-уязвими от алергии, причинени от ехинацея, като обриви, зачервяване, подуване на лицето, възпаление, сърбеж, уртикария и понякога дори анафилактичен шок.

Макар и рядко, ехинацеята може да причини и висока температура при деца и при някои възрастни. Обикновено това се съпровожда от затруднено преглъщане.

Бъдете наясно колко от ехинацеята е подходяща за вашето здраве и никога не приемайте над препоръчителната доза - ако следвате указанията, ще можете да се възползвате от предимствата на тази билка, без да се притеснявате за страничните й ефекти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати