Папаята може да е много опасна за дамите! Ето какви проблеми причинява

Папая

Меката и сочна златистожълта папая е супер храна, богата на много хранителни вещества. Бедна на калории и мазнини, тя е невероятен извор на диетични фибри.

Средна по размер папая ще ви даде огромно количество от витамин С /дори повече от препоръчителното/. Това е добра закуска, докато сте на диета, тъй като е засищаща и освежаваща. Обаче твърде много добро не е на добро. И папаята не е изключение от това правило.

Суровата папая се използва като естествен начин за прекратяване на нежелана бременност. Докато зрялата папая се счита за по-безопасен вариант, има вероятност суровите да предизвикат контракции на матката поради наличието на латекс.

Това, от своя страна, може да доведе до аборт, спонтанен аборт, преждевременно раждане, аномалии в бебето и дори мъртво раждане. Следователно избягвайте папая, особено суровите, за да предпазите себе си и своето бебе.

Лошото е, че с това вредите на папаята не свършват. Ако се консумира в големи количества, наличието на бета каротин в папаята може да причини обезцветяване на кожата, медицинско известно като каротенемия. Това е състояние, при което вашите очи, ходила и длани стават жълти, сякаш сте под атака на жълтеница.

Астма

Папаин - ензимът, присъстващ в папаята, е мощен алерген. Ето защо прекомерната консумация на папая може да предизвика различни дихателни проблеми като затруднено дишане, хрипове, непрекъснато задръстване на носните канали, сенна хрема и астма.

Папаята е опасна и заради огромното количество витамин С, което се намира в нея. Този витамин предпазва от рак, хипертония, нарушения на кръвоносните съдове и дори предотвратява преждевременно стареене. Изследванията обаче показват, че една ескалационна доза от този витамин може да бъде токсична и да допринесе за образуване на бъбречни камъни.

Храненето с твърде много папая може повлияе негативно на стомашно-чревната ви система. Това, от своя страна, ще предизвика разстроен стомах, който се характеризира със стомашни болки, коремни спазми, подуване на корема, метеоризъм и гадене.

Подуване

Изследванията доказват още, че папаинът, присъстващ в папаята, има потенциал да стимулира разреждането на кръвта. Ето защо, ако сте на някое лекарство за разреждане на кръвта или антикоагуланти като аспирин, консултирайте се с вашия лекар преди да похапнете папая, за да се предпазите от нежелани нежелани реакции.

Ако сте претърпели операция, препоръчително е няколко седмици след това да избягвате този плод отново поради антикоагулантната му природа.

Хората, които страдат от сърдечни проблеми, трябва да избягват консумирането на папая отново заради папаина. Той е известен с това, че може да причини сърдечносъдови затруднения.

Като на всички други влакнести плодове папаята също не е безопасна, ако се консумира в големи количества по време на диария. Тя влошава състоянието допълнителни и може да доведе до дехидратация.

Не нека не правим заключението, че папаята е вреден плод. Тя всъщност е чудесен дар от Майката природа, който може да ни достави голяма наслада. Стига, разбира се, да се консумира разумно.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати