Половината от птичето месо, което ядем, е вносно

Пилешко

На пазарите у нас половината от птичето месо е вносно, обяви Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите, като добави, че след преработка, по-голямата част от вносното месо става само за колбаси.

Причината за тази тенденция е, че родното производство не може да задоволи търсенето на пилешко месо, съобщава вестник Монитор.

Най-голяма част от вносното пилешко идва от Полша, а след това се нарежда Румъния.

През 2012 година е имало сериозен спад в предлагането на българско птиче месо и яйца заради изискванията на Европейския съюз за по-хуманно отношение към птиците, което е наложило закриването на голяма част от българските птицеферми.

Към момента обаче повечето птицевъди у нас са се адаптирали към концепцията за отглеждане на т.нар. щастливи кокошки.

Пилешко месо

Според данните на земеделското министерство през изминалата 2016 година у нас едно домакинство средно е купувало по 10.8 килограма пилешко месо, което е с 3% понижение в сравнение с данните от 2015 година.

В същото време обаче консумацията е била 2000 тона за година, което се обяснява със заведенията за бързо хранене, които базират менюто си основно на пилешко месо.

Потреблението на пилешко месо за територията на Европейския съюз нараства със средно 4% всяка година, като на второ място по консумация за територията на Стария континент се нарежда свинското месо.

Пилешко

Цените за килограм на замразените пилета са паднали през първите 6 месеца от 2017 година и от началото на годината те се продават за средно 4.80 лева за килограм. Най-ниски за територията на Европейския съюз у нас са бройлерите.

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати