Хапвайте по-често домати през лятото, предпазват от рак

Хапвайте по-често домати през лятото, предпазват от рак

Поне веднъж на ден трябва да похапвате домати през летните месеци, тъй като червеният зеленчук може да ви предпази от рак на кожата, показва ново изследване. В горещините сме най-застрашени от появата на меланом по кожата.

Според проучването на американски учени обаче, хапвайки по един-два домата на ден, ще намалим с 50% вероятността от развитие на рак на кожата. Това е установено чрез серия от експерименти с лабораторни мишки.

При тях се е наблюдавала промяна в туморните образования, след като 35 седмици всеки ден са хапвали по един домат, а след това са излагани на ултравиолетова светлина, пише списание Сайънс алърт.

Учените смятат, че доматите са полезни заради каротеноидите – пигментиращите съставки, които дават на доматите техния цвят и предпазват от вредното въздействие на UV-лъчите.

При предишни проучвания бе установено, че редовната консумация на доматена паста може да облекчи последиците от изгаряния на кожата, което отново се дължи за каротеноидите.

Хапвайте по-често домати през лятото, предпазват от рак

Основното вещество в тях е ликопенът, който е сред най-ефективните антиоксиданти в природата.

Ликопенът е и отлична превенция при слънчевото изгаряне. Хапвайте по един домат, преди да се излагате на продължително слънце и въпреки това не забравяйте слънцезащитния крем.

Тъй като доматите са богати и на витамините А и C, може да ги консумирате и когато се борите с кожни несъвършенства.

Редовното хапване на домати ще подобри и работата на сърцето ви, като намали лошия холестерол и нормализира кръвното ви налягане.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати