Арестуваха 66 души за незаконна търговия с конско месо

Месо

От Европейската полицейска служба Европол са задържали 66 души във връзка с продажбата на конско месо, което е неподходящо за консумация от хора. Иззета е цялата им собственост, а банковите им сметки са запорирани, съобщава агенция Ройтерс.

До тези мерки се стигна, след като през 2013 година европейските потребители бяха неприятно изненадани от факта, че са купували конско месо, предлагано им като говеждо.

Тестовете, проведени в Ирландия, категорично показаха, че съдържанието, описано на етикета, не отговаря на истината. Продукти, обозначени като говежди, бяха изцяло от конско месо.

Първата разследваща група по случая бе организирана в Испания. Там бе установено, че в няколко кланици се колят португалски коне, а месото се продава като говеждо, като част от него е било престояло, което го прави негодно за консумация.

Групата е изнасяла месото за Белгия, а оттам то е плъзвало из останалите страни-членки на Европейския съюз. Тарторът на групата е бил арестуван именно в Белгия.

Говеждо

В Испания 65 души ще отговарят както за измамата с подмененото месо, така и за жестоко отношение към животните.

На правосъдието са предоставени документи за престъпление срещу общественото здраве, пране на пари и участие в престъпна организация, посочва Европол.

В хода на разследването беше установено и че 5% от изследваните говежди продукти в територията на ЕС са дали положителен резултат на теста за конско ДНК.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати