Gotvach.bg»Статии»Любопитно»В Деня на хайвера: Вижте най-любопитните факти за деликатеса

В Деня на хайвера: Вижте най-любопитните факти за деликатеса

Черен хайвер

На днешния ден - 18-ти юли, специален празник има хайверът. Затова споделяме с вас любопитни факти за вкусния деликатес.

Простото описание на хайвера в енциклопедиите хайвер от есетрови риби или други големи риби, не успява да предаде разкоша и лукса, който съпровожда този световноизвестен деликатес.

Солен, зърнест и ароматен хайвер според експерти се добива от есетра, обитаваща Каспийско море. Той се топи в устата като масло и е с продължителен аромат на океанска вода.

Знаете ли, че думата хайвер не е руска? Руснаците го наричат Икра, а самата дума хайвер идва от турски - havyar, която пък идва от khayah – персийска дума за яйце.

- Най-старият писмен документ, в който се споменава за хайвера, датира от 1240 година – епохата на монголския владетел Бату хан, внук на Чингиз хан;

Хайвер
Снимка: Izismile

- Големите количества хайвер се добиват от Каспийско море, граничещо с Русия, Казахстан, Туркменистан, Азербайджан и Иран;

- Хората, които добиват хайвер, се наричат Ikrjanschik. Преди да стигнат до направата на хайвер, те трябва да преминат стаж, който трае някъде от 10 до 15 години;

- Най-добрият хайвер в света се произвежда от три разновидности на есетрови риби: моруна, руска есетра (Osetra хайвер) и звездовидни есетрови риби (Sevruga хайвер);

- Видовете хайвер варират в цветове от светло до тъмно сиво и жълто-сиво до кафяво-черно. Червеният хайвер не идва от есетрата, а от сьомга;

- Сервирането на хайвер със сребърни прибори не е прието, тъй като металът се отразява неблагоприятно на вкуса на този деликатес. Използват се лъжици, направени от седеф;

Червен хайвер

- Най-високото качество хайвер се нарича Алмас, което означава диамант на руски. Той се продава само в Лондон - Caviar House, и е опакован в кръгла 24-каратова златна кутия, която струва около 40 000 евро за килограм;

- Въпреки че е с високо съдържание на натрий и холестерол, хайверът е богат на калций и фосфор, както и на протеини, селен, желязо, магнезий и витамини В12 и В6;

- Хайверът никога не трябва да бъде замразяван, тъй като ще се превърне на каша. Най-добрият начин за съхранение е в кристална или стъклена купа с лед.

Вижте още:

- Как се консумира хайвер;

- Здравословни ползи от черен хайвер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest