Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Белите картофите? Лишавате се от най-ценната им част!

Белите картофите? Лишавате се от най-ценната им част!

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Белите картофите? Лишавате се от най-ценната им част!

Картофите са една от най-разпространените храни не само у нас, но и по света. Те се отглеждат сравнително лесно, приготвят се бързо и са много апетитни и засищащи. Затова присъстват в редица салати, супи, яхния, а понякога дори в десерти.

Всеобщо прието е картофите да се консумират, след като бъдат обелени. Но точно това според някои специалисти по хранене е груба грешка, защото именно в обвивката на картофите се съдържат най-ценните хранителни вещества на клубеноплодния зеленчук.

Според тях кожицата на картофите е източник на витамин и минерали. В състава ѝ се срещат желязо, фибри, фолиева киселина, витамин С, калций, калий, магнезий.

Обвивката е една от най-ценните части на картофа, въпреки че ние масово я премахваме. В нея се срещат много повече хранителни вещества, отколкото в месестата част на продукта. Има между пет и десет пъти повече антиоксиданти, отколкото в тази част, която консумираме основно. Така че по възможност не белете картофите, когато ги приготвяте, съветват специалистите.

Ако имате възможност също така, избирайте пресни картофи, при които кората е най-нежна и не се усеща толкова, допълват експертите.

Те препоръчват преди сготвяне картофите да се измиват добре с четка под течаща вода, за да се отстранят мръсните натрупвания по тях, но да се запазят ценните вещества.

Ако и вие искате да похапвате повече необелни картофи и се чудите в коя рецепта да ги вложите, опитайте тези Пикантни картофи. Те са апетитни, уханни и са идеалното мезе за бира.

Белите картофите? Лишавате се от най-ценната им част!

Необходими продукти: 1 кг картофи, 1 с.л. червен пипер, 1 с.л. черен пипер, 1 ч.л. куркума, 1 ч.л. розмарин, 1 ч.л. чесън на прах, зехтин, сол - на вкус

Начин на приготвяне: Картофите се изчеткват добре на течаща вода и без да се белят, се режат на полумесеци. Поръсват се с всички сухи съставки и се поливат с 2-3 струйки зехтин. Разбъркват се добре, така че подправките да полепнат по тях и се разпределят върху хартия за печене в тава. Пекат се около 40 минути на 190 градуса, или докато получат приятен златист загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest