Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Вкус към естетиката: Стари или нови сервизи

Вкус към естетиката: Стари или нови сервизи

Ваня СтойчеваВаня Стойчева
Помощник Готвач
37209

Стремежът и любовта към красивото не е съвременна теория. С много стил, изящество, пищност, детайлност, блясък, красота и качество на материалите се е поднасяла храната в знатните домове, като първият нож, изработен от злато, е датиран от XV – XVIв. Качественият материал е неподвластен на времето, а стилната изработка пасва на вкуса на изтънчените през всички векове.

Приборите за хранене отдавна са превърнати в произведения на изкуството. Кухненското сребро е било символ на аристократизъм и е отличавало простолюдието от благородниците. Всяка вещ е била изработвана ръчно и с голямо старание от майстори, които е трябвало да заслужат славата си на изкусни и умели в изработката на най-изисканите предмети за бита на легендарни личности.

Тези предмети дори днес поднесени на която и да е маса ще будят възхищение - те носят не само красотата и блясъка на времето, в което са създадени, те са и нашето желание да се докоснем до непреходната красота.

Вкусът към красивото се възпитава, вкусът е естетика, необходимостта да се докосваме до красивото. Днес казваме, че има всичко, зависи само дали можем да си го позволим, и масата, която подреждаме за гостите ни, ще бъде стилно и красиво подредена. Но няма спор, че можем да впечатлим гостите си и с посуда, служела на аристократи и благородници преди векове.

Има школи и майстори със завидни достижения, чиито талант е ненадминат дори днес. Преди всеки качествен предмет за бита е имал печат за качество на материала и печат на майстора, който го е изработил, по този начин днес предметите лесно се датират и се определя стойността им. Старо или ново -

нека всеки сам реши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати