Белгия обвини Холaндия за замърсените яйца

яйца

Властите в Белгия обявиха, че Холадия е знаела за замърсените с фипронил яйца още миналата година. Но тъй като биояйцата бяха открити в Белгия, властите в Холандия си измиват ръцете от случая.

Съдържание на вредния фипронил бе открит още в пилешкото месо и в бисквитите, но все още не е напълно сигурно от коя държава е тръгнал проблемът.

Белгийската федерална агенция по безопасност на храните от няколко дни е обект на критики, понеже се смята, че са открили заразените яйца поне един месец, преди новината да бъде обявена.

Но според белгийския министър на земеделието Денис Дюкарм отговорност може да се търси единствено от Холандия, която е имала информация относно случая, а не я е споделила.

Дюкарм допълва, че за него поведението на холандците е необяснимо, защото страната е сред най-големите износители на яйца. Засега обаче от Холандия не са дали официален отговор на нападенията.

сварени яйца

Междувременно в Белгия бе пусната безплатна телефонна линия, на която гражданите могат да получат информация за заразените партиди.

Производители на пилешко месо от три държави също казват, че трябва да унищожат стока за милиони евро заради вредния фипронил.

В Германия също бе открит кризисен център, където се проучва кои други продукти биха могли да бъдат засегнати. Случайни проверки в Холандия установиха, че сред заразените стоки са и бисквити.

Ане Мари Ванхенберге от Съюза на земеделските стопани в Белгия казва, че щетите в сектора може да стигнат до 10 милиона евро.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати