Кои са най-вкусните балкански специалитети

1 от 6 Снимки

1. Чевапи


Те са легендарен сръбски специалитет. Представляват малки, симпатични кебапчета и се считат за едно от най-големите балкански кулинарни съкровища. Приготвят се от агнешко, свинско, говеждо или телешко месо. Освен каймата другата ключова съставка за този специалитет е содата бикарбонат, на която дължат привлекателния си вид.

В балканската кухня освен българските специалитети присъстват и ястията от трапезата на Румъния, Гърция, Турция, Македония, Албания, Сърбия, Хърватия и останалите страни от Балканския полуостров.

Те се отличават с пъстрота и вкусово разнообразие. На Балканите ще срещнете както най-различни месни специалитети, така и гозби, подходящи за вегетарианци и вегани.

Безспорно обаче най-доволни биха останали любителите на мръвката, тъй като сред балканските народи са известни над триста вида кюфтета.

Сред най-популярните специалитети, характерни за България и нейните съседки, са лютеницата, мусаката, тараторът, баклавата, баницата. Много пъти изследователите са спорели за точния произход на тези ястия, но той трудно може да се докаже.

Затова те попадат към общата балканска кухня. Разбира се, тя не се изчерпва само с тях. Вижте в галерията по-горе и други ястия характерни за Югоизточна Европа, смятани са особено вкусни.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати