Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кои са най-вкусните балкански специалитети

Кои са най-вкусните балкански специалитети

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
6 от 6 Снимки

6. Айвар


Специалитет, широко популярен в Сърбия и Македония. Приготвя се от печени чушки, патладжан, масло и подправки. Подходящ за разядка, салата, гарнитура.

В балканската кухня освен българските специалитети присъстват и ястията от трапезата на Румъния, Гърция, Турция, Македония, Албания, Сърбия, Хърватия и останалите страни от Балканския полуостров.

Те се отличават с пъстрота и вкусово разнообразие. На Балканите ще срещнете както най-различни месни специалитети, така и гозби, подходящи за вегетарианци и вегани.

Безспорно обаче най-доволни биха останали любителите на мръвката, тъй като сред балканските народи са известни над триста вида кюфтета.

Сред най-популярните специалитети, характерни за България и нейните съседки, са лютеницата, мусаката, тараторът, баклавата, баницата. Много пъти изследователите са спорели за точния произход на тези ястия, но той трудно може да се докаже.

Затова те попадат към общата балканска кухня. Разбира се, тя не се изчерпва само с тях. Вижте в галерията по-горе и други ястия характерни за Югоизточна Европа, смятани са особено вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати