Над 37 тона храна бе спряна при проверки на БАБХ

Хранителни Продукти

Само в София при съвместни проверки на Българската агенция по безопасност на храните и Националната агенция за приходите са били спрени 37 тона храна, негодна за консумация.

Най-честото нарушение, с което се сблъсквали инспекторите на БАБХ, е неправилно съхранение на хранителните продукти, както и нерегистрирани обекти, съгласно Търговския закон.

Сред нарушенията на търговците у нас е и продажбата на стоки без необходимите документи за произхода им. Това най-силно заплашва здравето на хората, които си купуват храната.

Като негодни за консумация са спрени 16 тона храни от неживотнски произход – спагети, сушени гъби, кълнове, соя, и 109 килограма рибни консерви.

Част от проверените търговски обекти не са спазвали и хигиенните условия, които са задължителни според изискванията. Един от тези обекти е затворен, а на собственика е издадена глоба. Санкцията при такова нарушение е между 5 000 и 10 000 лева.

Месо

При друга съвместна проверка на НАП и ГДБОП в София бе заловена пратка от 20 тона свински джолан, който не разполагал с необходимите удостоверения за произход и етикети по продукта.

Според първоначалните данни контрабандната стока е влязла в страната ни на 6 август пред ГКПП Русе. За вноса за задържани двама мъже със заповед за 24 часа, а междувременно от Агенцията по храните са наложили забрана на стоката.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати