Храната за бедните е под запор

Хранителни помощти

Най-бедните в страната стоят без храна. Причината са бавните поръчки и множество обжалвания.

Огромни количества продукти застояват в складовете на БЧК. Хранителни помощи на стойност 50 милиона лева не могат да стигнат до нуждаещите се у нас заради обжалвания на обществени поръчки.

Тоновете стоки са първа необходимост, но стоят в складове, наети от Българския червен кръст, защото не могат да бъдат раздадени. Причината са недоволните фирми, от които са закупени тези продукти, които обжалват обществените поръчки.

Храните за най-бедните трябвало да започнат да се раздават още преди 3 месеца. Средствата за закупуването им са отпуснати от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се. Държавата е пуснала обществени поръчки за доставка на 19 продукта от първа необходимост по програмата. Фирмите, загубили в надпреварата, са започнали процедури на обжалване, които се точат от месеци.

Храната за бедните е под запор

Девет от общо 19-те обявени позиции днес подлежат на обжалване. Комисията за защита на конкуренцията трябва да се произнесе в рамките на два месеца. Въпреки че след това поръчките не могат да бъдат обжалвани повторно, през периода БЧК плаща наем за складовете, които възлизат на 40 000 лв. месечно.

Разходите се трупат, а от агенцията нямат представа как да процедират. Лютеница, грах, олио, леща, боб, бисквити и други все още са далечна мечта за нуждаещите се. Те споделят, че най-много им липсва олиото.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати