Как да готвим с маточина?

Как да готвим с маточина?

Листата и крехките връхчета на маточината, отрязани преди цъфтежа, се използват като подправка с оснежаващ лимонов привкус в много от ястията на европейската и американската кухня.

Прибавят се към летните салати, сосове, настъргано сирене, супи и блюда с дивеч, пиле, риба и гъби, на които придава нотка на пикантност и изисканост.

Свежа или сушена, маточината е подходяща и за ястия с ориз, извара и яйца. Гарнитури от варени картофи и тиквички са ароматни и оригинални с добавката на шепа нарязани на ситно листа.

Някои ги използват при варенето на млякото за подобряване на аромата му.

Как да готвим с маточина?

Билката има своето място и в консервирането - с нея се запазват добре солени домати и краставички, а стрита на прах, тя дава идеален аромат на киселото зеле.

Препоръки при готвене с маточина

Как да готвим с маточина?

Добавяйте маточината в ястията 1-3 минути, преди да ги свалите от котлона, или най-добре веднага след това, тъй като подправката е много нежна и бързо ще загуби аромата си при продължителна топлинна обработка.

Не подправяйте ястията едновременно с маточина и мента, индийско орехче и джинджифил - те ще потиснат аромата ѝ.

Вкусът на всяко блюдо, което съдържа лимонов сок, става още по-приятен, ако добавите и няколко листа маточина.

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Станислава Армянова
5 звезди*
1
0