Как да подбираме храната си при съществуващото изобилие на пазара?

Хранителни продукти

Днес разнообразието от храни е голямо, но само допреди едно-две десетилетия имитиращите продукти бяха непознати на българските потребители – сиренето се правеше само от мляко, майонезата имаше кратка трайност заради яйцата в нея, в бозата имаше захар, а не изкуствени подсладители, а синтетичен оцет не можеше да се намери дори в книгите с научна фантастика.

В сиренето започна да се добавя палмово масло и много калций, в бозата - тъжна поредица от Е-та вместо захар, в нетрайните колбаси съдържанието на колаген често е доста богато, а в хляба добавките са какви ли не. Тези процеси вероятно са необратими, защото се срещат не само у нас. Времената се промениха и различни нововъведения в хранителната индустрия позволяват да се произвеждат все повече продукти, които само външно приличат на традиционните, но в съдържанието нямат много общо. Лошото е, че производителите на такива продукти се опитват да накарат потребителите да смятат, че това са същите храни.

Първото и основно е да се съмняваме, да си дадем сметка, че вече нищо, което купуваме, няма да е това, което очакваме, само защото на нас ни се иска така.

Качеството на храните до голяма степен е свързано и с въпроса за ниските доходи на българите – основната причина за премълчаването на проблема. Пазарната логика е сурова – качествените продукти са по-скъпи и на практика недостъпни за съществена част от населението на страната. Затова държавата и хранителната индустрия следваха негласното споразумение да си мълчат и да се правят, че проблем няма.

Има ли шанс БДС?

Колбаси

В търсене на решение, първичната реакция на ситуацията извиква спомена по миналото и задължителните стандарти. Хората над тридесет години със сигурност си спомнят вкуса и вида на храните, произвеждани допреди двадесетина години. Всичко това се промени, защото Българските държавни стандарти вече не са задължителни. Не могат и да бъдат поне докато България членува в Европейския съюз. Това означава, че говоренето за БДС е единствено губене на време, хартия и мастило.

Във все по-глобализиращата се икономика рисковете от придобиване на опасни продукти се увеличават. Поставянето на невярна информация върху етикетите, в опит да се прикрие истинското качество на продуктите, създава рискове за здравето на хората. Например, ако потребителят страда от диабет, консумирането на хляб, произведен от бяло брашно и оцветители, става опасно за здравето. Много хора страдат от алергии към вещества, които ако не са отбелязани на етикета, също могат да заплашват здравето им. Затова държавният контрол трябва да бъде добре организиран, да внася респект у производителите и доверие у потребителите.

Годност на храните

Често е трудно да се определи кой продукт е по-качествен само по един или два показателя. Разсъждавайки от потребителска гледна точка, за нас е важно колко плащаме и какво получаваме. Необходимо е да внимаваме за заблуждаваща информация или картинки по етикета, и да четем внимателно. Качествените продукти трябва да са обработени по начин, който не променя състава им. Съвременната храна преминава големи разстояния, преди да достигне до нас. По тази причина е добре да знаем колко отдалеч идва. Доколко е възможно да е запазила хранителните си качества през това време.

Опаковката е важна, всяка храна има своя технология за съхранение, за да запази основните си качества за максимален срок. Не купувайте стоки с нарушена цялост на опаковката и съмнителен външен вид! Това предполага влошено качество и на продукта. Когато купувате бързо развалящи се продукти, трябва да изисквате от търговеца да ви бъде даден продукт от хладилната камера или от средата, в която той би трябвало да бъде съхраняван.

Хлебарница

Изберете си магазини и продукти с добра репутация и пазарувайте предимно от тях. Научете се да четете етикета, скоро ще ви стане навик и бързо ще виждате информацията, която ви интересува. Пазарувайте от специализирани магазини за месо, мляко, хляб, риба, мед - там продуктите са контролирани редовно от служителите за срок на годност и среда на съхранение, а вероятността да идват от чисти райони е по-голяма.

Запомнете - ако правите компромис с храната днес, в дългосрочен план правите компромис със здравето си.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати